Tezsiz yüksek lisans programlarının etkililiğinin ve kalitesinin değerlendirilmesi (ATÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı örneği)
Evaluation of the effectiveness and quality of non-thesis master's programs (Example of ATU Occupational Health and Safety non-Thesis Master's Program)
  1. Tez No: 713529
  2. Yazar: MEHMET SARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lisansüstü eğitim, etkililik, iş sağlığı ve güvenliği, hizmet, kalite, Graduate education, effectiveness, occupational health and safety, service, quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, tezsiz yüksek lisans programlarının etkililiğinin ve kalitesinin Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde İş Sağlığı ve Güvenliği tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğrencilerin görüşleri ile değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Bu çalışmada, iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisans programı üzerinde; programın etkililiği ve kalitesini belirlemek için öğrencilerin, eğitim sürecinde ve sonrasında kişisel ve mesleki kazanımlarına dair programa devam eden 195 öğrenciden 168'inin görüşleri doğrultusunda anket yöntemi ile bilgiler toplanmış ve analiz edilmiştir. Öğrencilere, programın kalitesini belirlemek için 25 soruluk; etkililiğini belirlemek için 13 soruluk anket yapılmıştır. Elde edilen bilgiler tablolar halinde öğrencilerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla frekans ve yüzdelik olarak verilmiştir. Sonuçlara göre incelenen eğitim programın kalitesinin ve etkililiğinin ankete katılan öğrenciler tarafından yeterli bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the effectiveness and quality of non-thesis master's programs according to the opinions of students who continue their Occupational Health and Safety master's program at Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University. In order to determine the effectiveness and quality of the non-thesis master's program in occupational health and safety, information about the personal and professional gains of the students during and after the education process was collected. The opinions of 168 of 195 students who attended the program were collected through surveys and then analyzed. In the survey, 25 questions regarding quality and 13 questions regarding effectiveness were asked to the students. The obtained results were given in tables showing frequency and percentages in order to reveal the views of the students. According to the results, it was determined that the quality and effectiveness of the education program examined were found to be sufficient by the students who participated in the survey.