Bahaettin Karakoç'un Bir Çift Beyaz Kartal adlı şiir kitabının söz varlığı
Oral presentation of Bahaettin Karakoç's book of a double white eagle
- Tez No: 713544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİ GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bir Çift Beyaz Kartal, Bahaettin Karakoç, Söz Varlığı, Sözlük, Dil, A Double White Eagle, Bahaettin Karakoç, Vocabulary, Dictionary, Language
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu çalışmada Bahaettin Karakoç'un“Bir Çift Beyaz Kartal”adlı şiir kitabının söz varlığı ve sözlüğü hazırlanmıştır. Bu tez Ön söz, Kısaltmalar, Sözlüğün Kullanımıyla ile İlgili Açıklamalar, Bahaettin Karakoç'un Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri, Söz Varlığı, Sözlük, Sonuç ve Kaynakça kısımlarından oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde Bahaettin Karakoç ile ilgili bilgiler, ikinci bölümünde söz varlığı, üçüncü bölümde ise sözlük bölümü bulunmaktadır. Çalışmanın söz varlığı kısmında her sözcük kullanım yerine göre ilgili olduğu grupta toplanmıştır. Sözlük kısmında ise her sözcük cümle içindeki anlamına göre anlamlandırılmış ve türüne göre sınıflandırılmıştır. Sonuç kısmında ise söz varlığı ile ilgili veriler paylaşılmıştır. Veriler hangi grupta kaç sözcüğün bulunduğunu göstermektedir. Yabancı söz varlığı için ayrı bir grup oluşturulmuş ve veriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the vocabulary and dictionary of Bahaettin Karakoç's poetry book called“A Double White Eagle”has been prepared. This thesis consists of Preface, Abbreviations, Explanations on the Usage of the Dictionary, Bahaettin Karakoç's Life, Literary Personality and Works, Vocabulary, Dictionary, Conclusion and Bibliography. In the introduction part of the thesis, there is information about Bahaettin Karakoç, in the second part there is the vocabulary, and in the third part there is the dictionary. In the vocabulary part of the thesis, each word was gathered in the relevant group according to its usage. In the dictionary part, each word is interpreted according to its meaning in the sentence and classified according to its type. In the conclusion part, data about vocabulary is shared. The data shows how many words are in which group. A separate group was created for foreign vocabulary and the data were shared.