Bahaettin Karakoç'un şiirlerinde sıra dışı bağdaştırmalar
The collocations at Bahaettin Karakoc's poems
  1. Tez No: 186838
  2. Yazar: AYTAÇ DİNÇ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜZİN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bahaettin Karakoç, şiir, sıra dışı bağdaştırma, Bahaetin Karakoç, poem, collocation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 394
Özet
Anlambilimin bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıktığı gündenitibaren ?anlam? konusunda birçok görüş ileri sürülmüş olmakla birlikte?anlam?ın tanımı konusunda bir uzlaşma sağlanabilmiş değildir. Ancakdilbilimciler kelimenin tek başına bir anlamı olmasının yanı sıra bir dil birliğiiçinde diğer kelime ve kelime gruplarıyla kurduğu ilişkiler ve bağdaştırmalarsonucunda da çeşitli anlamlar kazandığı konusunda hemfikirdirler. Sözkonusu ilişkilerin ve bağdaştırmaların anlamlı olabilmesi için belli söz dizimselbağdaşma koşullarının gerçekleşmesi gerekmektedir. Ne var ki bu koşullargerçekleştirildiğinde de bazı bağdaştırmaları oluşturan unsurların anlamsalözellikleri ve anlam ayırıcılarının uyuşmadığı, ilk duyulduğunda yadırgandığıve toplumun bu ögeler arasındaki ilişkiyi tanımadığı görülmektedir. Budurumda, ?sıra dışı bağdaştırmalar? olarak nitelendirilen kullanımlaroluşmaktadır. Tezimizde Bahaettin Karakoç'un sıra dışışiirlerindebağdaştırmalar ele alınmıştır. Bu konuda çok sayıda ve çeşitlilikte verisunduğu için Bahaetin Karakoç'un şiirleri seçilmiştir. Bu amaçla şairin bütünşiirleri arasından örnekleme yöntemiyle belirlenen 182 metin üzerindeçalışılmış; bu metinlerde kullanılan sıra dışı bağdaştırmalar ögeler arasıilişkiler açısından ele alınarak sınıflandırılmış, sıra dışı bağdaştırmaların nasıloluştuğu incelenmiş; söz konusu sıra dışı bağdaştırmaların oluşumundaşairin içinde bulunduğu ruh hâli kadar doğup büyüdüğü çevre ve içindeyaşadığı dönemin de etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the day semantics occured as an independent discipline manyidea has been claimed about the definition of ?meaning?, but linguistscouldn?t come to an agreement about this subject. Nevertheless they areunanimous that words have connotations besides their elementary meanings.These connotations are bound to certain sentactic rules. However, althuoghthese sentactic rules are obeyed, the compenents of connotations may notgo with each other. So these can be found strange at first, and thecommunity may not recognize this sort of relationship. This causes?collocations? in semantics. In this thesis we studied about the collocations inBahaettin Karakoç?s poems. We chose him because his poems gave manydatas about this subject. We studied his poems which are selected byexemplification method. The collocations in these poems were classified bythe relations among the elements of sentences, and we examined the waysin which collocations occured. As a result we concluded that his mood, theenvironment in which he grew up, and the day he experienced all effectedthe formation of collocations in Bahaettin Karakoç?s poems.