Amyotrofik lateral sklerozda klinik bulguların dağılımı
Spectrum of clinical neurologic findings in amyotrophic lateral sclerosis
- Tez No: 71356
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP SARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Amyotrofik lateral skleroz, klinik bulgular, EMG / ENG, Amyotrophic lateral sclerosis, clinical findings, electromyography. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nın servis ve polikliniğinde 1987-1998 tarihleri arasında izlenen ve klinik bulgular ile ALS düşünülerek EMG /ENG ile tanısı doğrulanan, radyolojik tetkiklerle başka bir etyolojiye bağlı olmadığı kanısına varılan birinci ve ikinci motor nöron bulguları tespit edilmiş olan 14 kadın ve 31 erkek toplam 45 olguda klinik bulgular retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalığın orta ileri yaş hastalığı olduğu, erkeklerde daha sık görüldüğü ve atrofi, fasikülasyon ve güçsüzlüğün hastalık tanısında en önemli ipuçları olduğu görülmüş, patolojik refleksler ve DTR artışında hastalığın diğer önemli bulguları olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan derin duyu bozukluğunun görülebildiği önemli bir gözlem olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTRUM OF CLINICAL NEUROLOGIC FINDINGS IN AMYOTROPHIC LATERAL SCLEROSIS 45 patients -14 female and 31 male- whom were diagnosed as amyotrophic lateral sclerosis (ALS) depending on clinical finding and followed in Department of Neurology of Çukurova University Medical Faculty were included in the present study. The diagnosis of ALS were confirmed by EMG / ENG in all patients. All patients had primary and secondary motor neuron finding with no pathologic radiological finding suggesting any other etiology in this disease. The results of this study indicated that ALS is most commonly observed at middle and late ages, in males. Most important symtoms for the diagnosis of the disease were atrophy, fasiculations and loss of strength. DTR and pathologic reflexes were other prominent findings suggesting ALS. Furthermore, in our patients, disorders of proprioception were present as an important observation.