Ortaokul fen bilimleri dersinde girişimcilik becerilerinin kazandırılmasına yönelik bir eylem araştırması
An action research on improving ntrepreneurship skills in a middle school science course
  1. Tez No: 713575
  2. Yazar: ZEYNEP FEYZA UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, işbirlikli öğrenme, fen eğitimi, Entrepreneurship, cooperative learning, science education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı bir köy okulunda öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersinde, eylem araştırması yöntemiyle ve işbirlikli öğrenme yoluyla yapılan eğitimlerde girişimcilik becerilerini betimlemek, girişimcilik becerilerinin ve sosyal etkileşimlerinin gelişimini sağlamaktır. Amaç doğrultusunda“6. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi kuvvet ve hareket ünitesi kapsamında işbirlikli öğrenmeyle sosyal etkileşimleri ve girişimcilik becerileri nasıl değişir?”sorusuna yanıt aramak için eylem araştırması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi bir köy okulunda öğrenim gören 3 kız ve 6 erkek olmak üzere 9 öğrenciden oluşmuştur. İşbirlikli öğrenme yönteminin uygulanması için öğrencilere kuvvet ve hareket ünitesi kapsamında seviye belirleme testi yapılmıştır. Seviye belirleme testi göz önünde bulundurularak iki grup oluşturulmuş ve üç eylem planı gerçekleştirilmiştir. Veriler öğrenci ve öğretmen günlükleri, öğretmen gözlemleri ayrıca yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Veriler sonucunda elde edilen bulgular içerik analizi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile elde edilen veriler doğrultusunda işbirlikli öğrenme ortamlarında yapılan uygulamanın öğrencilerin; yaratıcılık, yenilik, risk, başarma ihtiyacı, eleştirel düşünme ve iletişim becerileri gibi girişimcilik alt boyutlarının olumlu yönde geliştiği, girişimcilik becerilerinin ve sosyal etkileşimlerinin sınıf ortamında yapılan etkinlikler yardımıyla geliştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to describe the entrepreneurship skills of the 6th grade students studying in a village school in the science course with the action research method and cooperative learning, and to provide the development of entrepreneurship skills and social interactions. In line with the purpose,“How do the social interactions and entrepreneurship skills of 6th grade students change with cooperative learning within the scope of force and motion unit of science lesson?”an action research was conducted to answer the question. The sample of the study consisted of nine students, three girls and six boys, studying in a village school. In order to apply the group learning technique, which is one of the cooperative learning methods, the students were given a level determination test within the scope of the force and motion. Considering the test results two groups were formed and three action plans were made. The data were collected through student and teacher diaries, teacher observations and semi-structured interviews, and the findings were analyzed with content analysis. The findings obtained as a result of the data were analyzed by content analysis. As a result, in line with the data obtained with this study, the application made in cooperative learning environments, students; It was concluded that entrepreneurship sub-dimensions such as creativity, innovation, risk, need for achievement, critical thinking and communication skills developed positively, and that entrepreneurial skills and social interactions could be improved with the help of activities in the classroom.