İslami finansal risk ürünlerinin piyasa riski yönetimine etkisi: Geleneksel ve İslami endeks hisselerinin karşılaştırmalı analizi
The effect of Islamic financial risk products on market risk management: A comparative analysis of traditional and Islamic index shares
- Tez No: 713579
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finans mühendisliği, İslami Finans, Opsiyon Bazlı Portföy Sigortası (OBPI), piyasa riski, Sabit Oranlı Portföy Sigortası (CPPI), Financial Engineering, Islamic Finance, option-based portfolio insurance OBPI, Market Risk, constant proportion portfolio insurance CPPI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İslami finansal ürünlere olan talep, son yıllarda dikkat çekici gelişmeler göstermiştir. Bu ürünlerin piyasa payları geleneksel finansal ürünlere kıyasla hala nispeten küçük olmasına rağmen, paylar hızla büyümektedir ve bu ürünler umut verici bir geleceğe sahiptir. İslami finansal ürünlerin gelecekte finans endüstrisinde önemli bir rol oynaması ve genel olarak ekonomiye katkı sağlamaları beklenmektedir. Çalışma, piyasa risklerinin yönetiminde birçok finans mühendisliği ürününün İslami kurallara uygun olmaması sorununu incelemekte ve bu sorunun portföy sigortası ile çözümünü önermektedir. Bu araçların piyasa riskinin yönetimi için kullanımı İslami finans alanında daha önce incelenmemiş olduğu için çalışma literatüre katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada; sabit getirili enstrümanlar üzerindeki portföy sigortası tekniklerinin İslami Portföy Performansı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için, 2015-2020 döneminde Malezya Menkul Kıymetler Borsası'ndaki günlük hisse fiyatları kullanılarak hisse senetleri ile Şeriat uyumlu ve Şeriat uyumlu-olmayan yatırım portföyleri oluşturulmuş ve Opsiyon Bazlı Portföy Sigortası (OBPI) ve Sabit Oranlı Portföy Sigortası (CPPI) stratejilerinin performansı üç düzeyde (yüksek, orta ve düşük oynaklık) karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuçları, İslami portföylerin piyasa riskinden korunmasında hem opsiyon bazlı portföy sigortası (OBPI) hem de sabit oranlı portföy sigortası (CPPI) stratejilerinin kullanılmasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The demand for Islamic financial products has shown remarkable developments in recent decades. Although their share is still relatively small compared to that of the traditional financial products, it has grown rapidly and these products have a promising future. Islamic financial products are expected to play an important role in the financial industry and contribute to the economy in general in the future. This study examines the problem of the non-conformity of many financial engineering products in the management of the market risk with the Islamic rules in financial transactions and proposes a solution to this problem with portfolio insurance. The study contributes to the literature as the use of these tools for market risk has not been studied in Islamic finance. This study investigates the effect of portfolio insurance techniques using fixed income instruments on the performance of Islamic stock portfolios. To achieve this goal, the portfolios of Shariah-compliant and Shariah non-compliant stocks were created using the daily closing prices from the Malaysian Stock Exchange during the period 2015-2020. The performance of the option-based portfolio insurance OBPI and the constant proportion portfolio insurance strategies were compared by using three levels of volatility (high, medium, and low volatility). The results of the study demonstrate the importance of using both option-based portfolio insurance (OBPI) and constant proportion portfolio insurance (CPPI) strategies in protecting Islamic portfolios from market risk.