Üstün yetenekli 8. sınıf öğrencilerinin ispat yapma süreçlerinin incelenmesi
Examination of the processes of processes of highly talent 8th grade students
- Tez No: 713630
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÖZSOY BÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel İspat, İspat süreci, Boero Modeli, Üstün Yetenekli, Nitel Araştırma Yöntemi, Mathematical Proof, Proof process, Boero Model, Gifted, Qualitative Research Method
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üstün yetenekli 8. sınıf öğrencilerinin ispat yapma süreçlerinin derinlemesine incelenmesi, öğrencilerin ispat yapma konusundaki becerilerinin ve bu süreçte yaşadıkları güçlüklerin betimlenmesi ve öğrencilerin ispata ilişkin görüşlerinin ortaya konulması olarak belirlenmiştir. Materyal-Yöntem: Araştırmanın çalışma grubu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Aydın Bilim Sanat Merkezine devam eden 8. sınıf öğrencileri arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen 10 öğrencidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Uygulamada öğrencilerin ispat süreçlerini incelemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiş İspat Beceri Testi ve İspat Görüşme Formu kullanılmıştır. Öğrencilerin öğretmen görüşüne göre belirlenmesinin ardından pilot çalışma için 5 öğrenci, asıl çalışma için 5 öğrenci ile yaklaşık 60 dk süren klinik görüşme yapılmıştır. Çalışmanın analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın veri analizinde, Boero'nun ispat safhaları temel alınmış, Heinze ve Reiss (2004)'in Boero ispat süreçlerini okul matematiğine uyarladıkları modele göre veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Üstün yetenekli öğrencilerin genel olarak ispat için strateji geliştirebildikleri fakat ispatı matematiksel standartlarda yazamadıkları bunun yanında matematik derslerinde ispatın kullanılmasına ve gerekliliğine ilişkin olumlu görüş bildirdikleri görülmüştür. Sonuç: Uygulama sırasında öğrencilerin ispat sürecinde bazı zorluklar yaşadığı fakat ispat konusunda oldukça meraklı ve istekli oldukları görülmüştür. Üstün yetenekli öğrenciler için bu yönde yapılacak öğretimin olumlu etki bırakacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was determined as an in-depth examination of gifted 8th grade students' proving processes, describing the students' skills in proving and the difficulties they experienced in this process, and revealing the students' views on proof. Material-Method: The study group of the research is 10 students selected by criterion sampling method, one of the purposive sampling methods, among the 8th grade students attending Aydın Science and Art Center in the 2020-2021 academic year. Case study, one of the qualitative research methods, was used in the study. In the application, the Proof Skill Test and the Proof Interview Form developed by the researcher were used to examine the proof processes of the students. After the students were determined according to the teachers' opinion, clinical interviews were conducted with 5 students for the pilot study and 5 students for the main study, which lasted approximately 60 minutes. Descriptive analysis technique was used in the analysis of the study. In the data analysis of the study, the proof stages of Boero were taken as the basis, and the data were analyzed according to the model in which Heinze and Reiss (2004) adapted the Boero proof processes to school mathematics. Results: It was observed that gifted students were able to develop strategies for proof in general, but they could not write the proof in mathematical standards, and they also expressed a positive opinion about the use and necessity of proof in mathematics lessons. Conclusion: During the application, it was observed that the students had some difficulties in the proof process, but they were very curious and willing to prove. It has been concluded that the teaching to be done in this direction for gifted students will have a positive effect.