Doğal taşların özelliklerinin tahribatsız tekniklerle belirlenmesi
Determining the properties of natural stones by non destructive techniques
- Tez No: 713708
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: P dalga hızı, S dalga hızı, fiziko-mekanik özellikler, regresyon analizi, doğal taş, P wave velocity, S wave velocity, physico-mechanical properties, regression analysis, natural stones
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Doğal taşların fiziko-mekanik özelliklerini karakterize etmek ve belirlemek için genellikle hem sahada hem de laboratuvarda ses dalgası hızı teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler; tahribatsız ve nispeten kolay uygulanabilir olduklarından mühendislik uygulamalarında giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu çalışmada; P (Vp) ve S (Vs) dalga hızı ile doğal taşların kuru ve doygun durumdaki fiziko-mekanik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu kapsamda 10 farklı mermer numunesi üzerinde kimyasal, petrografik ve fiziko-mekanik, analizleri yapılmış ve SPSS programı ile istatistiksel analizler uygulanmıştır. Basit ve çoklu regresyon analizi sonucunda, kuru ve doygun koşullarda Vp-Vs ile fiziko-mekanik özellikler arasında güçlü ilişkiler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sound wave velocity techniques are generally used, both in the field and in the laboratory, to characterize and determine the physicomechanical properties of natural stones. Since these techniques are non-destructive and relatively easy to apply, they are increasingly being preferred in engineering applications. In this study; the relationship between P (Vp) and S (Vs) wave velocity and physico-mechanical properties of natural stones at dry and saturated condition were investigated. In this context, chemical, petrographic and physco-mechanic analyzes were carried out on 10 different marble samples and statistical analyzes were made with the SPSS program. As a result of simple and multiple regression analysis it was found that there are strong relationships between Vp-Vs and physico-mechanical properties at dry and saturated conditions.