20. yüzyılda yeni tını arayışları ile başlayan çalım tekniklerinin 21. yüzyılda klarinetteki gelişimi
The development of 21st century clarinet performance techniques starting with the search for new instrumental timbres in the 20th century
  1. Tez No: 713710
  2. Yazar: HAZAL EYLEM ÖZAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ESRA KINIKLI SNAPPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klarinet'in Gelişimi, Klarinet Repertuvarı, 20. Yy. Klarinet Müziği, Klarinet Çalım Teknikleri, Development of Clarinet, Clarinet Repertoire, 20th Century Clarinet Music, Clarinet Playing Techniques
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Klarinet, geniş bir aileye sahip olması sebebiyle çok farklı müzik türlerinde bestelenmiş eserleri kapsayan renkli bir repertuvara sahiptir. Bu repertuvarın klasik müzikteki oluşumu Barok dönemde başlamış, çalgının gelişimiyle, genişlemiş, özelleşmiş ve zenginleşmiştir. Bu gelişim ve zenginleşme çalgının çalım teknikleri için de geçerlidir. Bu çalışma, özellikle çalgının oturmasından sonraki dönemde yoğunlaşan, zenginleşen yeni tını arayışlarını tarihsel süreci içinde incelemekte ve 21. yüzyılda ulaştığı nokta hakkında gözlemler içermektedir. Birinci bölümde çalgının 20. yüzyıla gelene kadar olan süreci incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken çalgının o dönemdeki imkanlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak adına çalgının tarihi kısaca anlatılmış; çalgının o dönemdeki imkanları için yazılmış eserlere örnekler verilmiştir. İkinci bölümde 20. ve 21. yüzyıl müziğinin anlatımındaki gelişmelerden kısaca söz edilmiş, bu gelişmelerin klarinet solo ve klarinetli oda müziği repertuvarındaki örneklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise 20. yüzyıl eserlerinde ve günümüz bestelerinde görülebilecek yeni çalım teknikleri üzerine bilgiler bulunmaktadır. Çalışma genel olarak klarinet repertuvarının tarihsel sürecine ve klarinet müziğinin çağdaş kavramlarına ilgi duyan araştırmacılara kaynak yaratmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to its large family, the clarinet has a colorful repertoire that includes works composed in many different musical genres. The formation of this repertoire in classical music began in the Baroque period and expanded, specialized and enriched with the development of the instrument. This development and enrichment is also valid for the playing techniques of the instrument. This study examines the search for new timbres, which intensified and enriched especially in the period after the instrument settled, in its historical process, and includes observations about the point it has reached in the 21st century. In the first section, the process of the instrument until the 20th century is examined. While making this study, the history of the instrument is briefly explained in order to better understand the possibilities of the instrument at that time; Examples of works written for the instrument's possibilities at that time are given. In the second section, the developments in the expression of 20th and 21st century music are briefly mentioned, and examples of these developments in the clarinet solo and chamber music repertoire are given. In the third section, there is information on the new playing techniques that can be seen in the works of the 20th century and today's compositions. In general, the study aims to create resources for researchers who are interested in the historical process of the clarinet repertoire and the contemporary concepts of calrine music.