Ebeveynlerin dijital oyun rehberlik stratejileri ile dijital oyunların okul öncesi dönem çocuklarına etkisine yönelik ebeveynlerin algılarının incelenmesi
Investigation of parents' perceptions of digital game guidance strategies and the effect of digital games on preschool children
- Tez No: 713760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital oyunlar, dijital oyun rehberlik stratejileri, okul öncesi eğitim, Digital games, digital game guidance strategies, preschool education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknoloji, her bireyin yaşam alanını kuşatmıştır. Milenyum öncesi doğan ebeveynler bu durumla sonradan karşılaşmakta, çocuklar ise bu ortamın içine doğmaktadır. Çocuklar teknolojik aletler hakkında ebeveynlerinden daha fazla bilgiye ve donanıma sahip hale gelmiştir. Avantajlarıyla beraber birçok risk faktörü de sürecin parçası olmuştur. Bu araştırmada ebeveynlerin dijital oyun rehberlik stratejileri ile dijital oyunların okul öncesi dönem çocuklarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Malatya ve Hakkâri il merkezlerindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel bağımsız anaokulları ve ilkokula bağlı ana sınıflarındaki 3-7 yaş çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Örneklem belirlemede basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ve araştırma kapsamına dahil edilen çocuklar ile ebeveynlerine ait bilgileri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, dijital oyunların çocukların gelişimleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla“Erken Yaşlarda Dijital Oyunların Etkileri Ölçeği”, ebeveynlerin dijital oyunlarda çocukları için uyguladıkları stratejileri belirlemek amacıyla da“Dijital Oyun Ebeveyn Rehberlik Stratejileri Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analiz aşamasında değişkenlerin normallik varsayımı iç Shapiro-Wilk, varyans homojenlik varsayımı Levene testi ile incelenmiştir. Ebeveynlerin dijital ebeveyn rehberlik stratejileriyle ebeveynlerin algıladıkları dijital oyunların etkileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre serbest ebeveyn rehberlik stratejisi ile gün içinde çocuğun dijital teknoloji araçlarıyla geçirdiği süre arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca aktif ve teknik ebeveyn rehberlik stratejisi ile çocuklara dijital teknolojiyi öğrenme ve eğlence gerekçeleriyle vermenin ilişkili olduğu, serbest ve dijitale yönlendiren ebeveyn rehberlik stratejisinin ise oyalama, ödül, iletişim ve yemek yedirme gerekçeleriyle vermeyle ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current century, technology has surrounded the living space of every individual. Parents born before the millennium encounter this situation later, and children are born into this environment. Children have become more knowledgeable and equipped about technological devices than their parents. Along with its advantages, many risk factors have also been part of the process. In this study, parents' digital game guidance strategies and the effects of digital games on preschool children were investigated. The universe of the research consisted of the parents of children aged 3-7 in public and private independent kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Malatya and Hakkari city centers in the 2020-2021 academic year and in the kindergartens affiliated to primary school. Simple random sampling method was used for sampling. The following data collection tools were used in this particular study:“Demographic Information Form”developed by the researcher,“Effects of Digital Games in Early Years Scale”to determine the effect of digital games on children's development,“Effects of Digital Games at Early Ages”to determine the strategies parents use for their children in digital games and“Digital Play Parental Guidance Strategies Scale”. In the statistical analysis phase of the study, the normality assumption of the variables was examined with the internal Shapiro-Wilk test, and the variance homogeneity assumption was examined with the Levene test. Spearman Correlation Analysis was conducted to determine the relationship between parents' digital parental guidance strategies and the effects of parents' perceived digital games. According to the results of the research, it was concluded that there is a relationship between the free parental guidance strategy and the time the child spends with digital technology tools during the day. In addition, it was determined that the active and technical parental guidance strategy was related to giving digital technology to children for learning and entertainment reasons, while the parental guidance strategy leading to free and digital was related to giving it for distraction, reward, communication and feeding reasons.