Demans ile ilgili youtube videolarının içerik analizi
Content analysis of youtube videos related to dementia
  1. Tez No: 713837
  2. Yazar: FATMA NUR MOZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ZAYİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Geriatri, Nöroloji, Biostatistics, Geriatrics, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: YouTube, Demans, Video İçerik Analizi, Yaşlanma, YouTube, Dementia, Video Content Analysis, Aging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: YouTube sosyal medya platformunda yayınlanan demans ile ilgili videoların, video özelliklerini ve video içerik özelliklerini değerlendirmektir. Yöntem: Nitel içerik analizine yönelik yönlendirilmiş ve özetleyici bir yaklaşım ile video içerik analizi yöntemi kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Demans ile ilgili YouTube platformunda yer alan ve en çok izlenen 100 videonun video özelliklerinin ve video içerik özelliklerinin tanımlayıcı istatistiklerine ulaşılmıştır. Analiz edilen video özellikleri; videonun başlığı, videonun yayın tarihi, videonun süresi, videonun görüntülenme sayısı, videonun beğenilme sayısı, videonun beğenilmeme sayısı ve videonun yorum sayısı özelliklerini içermektedir. Video içerik özellikleri; konuşmacıların cinsiyetleri, konuşmacıların rolleri, videonun kaynağı, videonun formatı, bahsedilen demans türleri, harekete geçirici bilgiler, video içeriklerinde bahsedilen bilgiler, bilgilendirme uyarısı içerme durumu ve hedef kitle özelliklerinden oluşmaktadır. Sonuç: YouTube video içerik analizi çalışmalarının, video içeriklerinin güvenilirliğine çeşitli katkılar sunduğu, YouTube platformunun halk sağlığı açısından umut verici ve değerli bir araç olduğu, YouTube'un sağlık eğitimi alanına katkılar sunduğu ve bu alanda gerçekleştirilmesi gereken video içerik analizi çalışmalarının sayısının artırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the video features and video content features of the dementia-related videos published on the YouTube social media platform. Method: Analysis were conducted using the video content analysis method using a directed and summative approach to qualitative content analysis. Results: The video features and descriptive statistics of the video content features of the 100 most watched videos on the YouTube platform related to dementia were obtained. Analyzed video features; It includes the title of the video, the publication date of the video, the duration of the video, the number of views of the video, the number of likes of the video, the number of dislikes of the video and the number of comments of the video. Video content features; the gender of the speakers, the roles of the speakers, the source of the video, the format of the video, the types of dementia mentioned, the actionable information, the information mentioned in the video content, the informational warning content and the target audience characteristics. Conclusion: It has been concluded that YouTube video content analysis studies make various contributions to the reliability of video contents, the YouTube platform is a promising and valuable tool in terms of public health, YouTube contributes to the field of health education, and the number of video content analysis studies that need to be carried out in this field should be increased.