Alamanya ağıtları
Lamentations of Germany
  1. Tez No: 792838
  2. Yazar: DİCLE DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHADDİN BEKKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağıt, Almanya/Alamanya, gurbet, işgücü göçü, Lamentation, Germany, homesickness, labor migration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Ağıt denildiği zaman akla ilk olarak ölüm gelse de, gurbet ve özlem başta olmak üzere pek çok konu ve durum üzerine ağıtlar yakıldığı görülmektedir. Gurbet, göçle bağlantılı bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır. 1950'li yıllarda kırdan kente gerçekleşen göçleri, 1960'lı yıllarda Batı Avrupa'nın işgücü talebiyle birlikte gerçekleşen dış göçler izlemiştir. İşgücü göçü ile birlikte pek çok Türk, başta Almanya olmak üzere, Batı Avrupa ülkelerinin yolunu tutmuştur. İlk zamanlarda, ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan Türk işgücünün göçü geçici olarak düşünülmesine rağmen ilerleyen süreçte kalıcılığa evrilmiş, durum böyle olunca da pek çok Türk işçisi ailesini yanına almış ve Avrupa ülkelerindeki Türk sayısı artış göstermiştir. Avrupa ülkelerinde yabancı olarak nitelenen Türkler, Türkiye'de Alamancı olarak ifade edilmişler ve pek çok konuda farklılık göstermeleri sebebiyle ötekileştirilmişlerdir. Arkasında sevdiklerini bırakarak farklı bir kültürün içine düşen, ağır iş koşullarında çalışan, ırkçı saldırılara maruz kalan ve sılada kalan sevdiklerine özlemi her dakika artan Alamancılar, yaşadıkları sıkıntıyı, özlemi ve hüznü ağıtlar yoluyla dışa vurmuşlardır. Sadece Alamanya'da olanlar değil sılada kalan anne-babalar, eşler ve çocuklar da yaşadıkları hüznü ve özlemi ağıtlar aracılığıyla dile getirmişlerdir. Alamanya ağıtları ilk başlarda sadece gurbet ve özlemi dile getirirken zaman içerisinde Alamanya'da ve Türkiye'de gerçekleşen ölümler de ağıtların ana yakılma sebepleri arasına girmiştir. Tüm Avrupa ülkelerindeki Türklerin ve sılada kalan sevdiklerinin yaktıkları ağıtları kapsayacak şekilde kullanılan“Alamanya Ağıtları”başlıklı çalışma, bugüne kadar konu ile ilgili kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olmasından yola çıkılarak hazırlanmıştır. Çalışma için yazılı kaynaklar taranmış, sözlü kaynaklarla görüşülmüş, YouTube üzerinden Alamanya ile ilgili kayıtlar dinlenmiş ve toplamda yüz altmış altı (166) ağıt metnine ulaşılmıştır. Çalışmada ağıt metinleri şekil, içerik, dil ve üslup yönlerinden incelenmiştir. Ayrıca ağıtların bölgesi, kimden kime yakıldıkları, ağıt yakıcıların cinsiyeti, ağıtların isimlendirilmesi ve ağıtların muhatabı ile ilgili bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although death comes first to mind when it's called lamentation, it is seen that lamentations are sang on many subjects and situations, especially homesickness and craving. Homeisckness appears as an event related to migration. Migrations from village to city in the 1950s were followed by international migrations that happening with the labor demand of Western Europe in the 1960s. With labor migration, many Turks had gone to Western European countries, especially Germany. Although in the early times the migration of the Turkish labor force, consisting mainly of men, was considered, it later evolved into permanent, and as a result, many Turkish workers took their families with them, and the number of Turks in European countries increased. When this is the case, many Turkish workers had taken their families and the number of Turks had increased in European countries. Turks who had been qualified as foreingners in European countries, had been expressed as Alamancı in Turkey and they had marginalized due to their differences in many issues. –Turks who work and live in European countries are called“Alamancı”in our country and we can also call them as German Turks.- German Turks who fell into a diffirent culture leaving their loved ones behind, worked in heavy working conditions, were exposed to racist attack and their craving for their loved ones left behind is increasing every minute had expressed their distress, craving, sadness through lamentations. Not only those in Germany, but also the parents, husbands-wifes and children who stayed at home had expressed their sadness and craving through lamentations. While Germany lamentations intially expressed only homesickness and craving, over time, deaths in Germany and Turkey had became one of the main causes of lamentations. In this study that titled“Lamentations of Germany”which we use to cover the lamentations of Turks in all European countries and their loved ones had prepared on the basis of the fact that no comprehensive study had been done on the subject so far. For this study written sources had been scanned, oral sources had been interviewed, records about Germany had been listened to on YouTube and total of one hundred and sixty six (166) lamentations texts had been reached. The lamentation texts had been examined in terms of form, meaning, language and wording. In this study, it had also been studied to give information about the region of the lamentations, to whom the lamentations are sung, the gender of the lamenters, the naming of the lamentations and collocutor of the lamentations.