Güney İtalya Basilicata bölgesi Matera kenti resimli kaya oyma kiliseleri
South Italy-Basilicata region Matera city's pictured rockcarved churches
- Tez No: 713842
- Danışmanlar: PROF. DR. B. YELDA UÇKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Matera, Puglia, Basilicata, Kaya oyma, Lombard, Bizans, Norman, Haçlı Seferleri, Bizansvari, İtalo-bizantin, Ortodoks, Latin-Katolik, Matera, Puglia, Basilicata, Rockcarved, Lombard, Byzantine, Norman, Italo-Byzantine, Orthodox, Latin-Catholics, Crusades
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 803
Özet
Güney İtalya-Basilicata Bölgesi'nde yer alan Matera kenti kaya oyma kiliselerinde günümüze ulaşan duvar resimleri bölgenin coğrafi konumuyla bağlantılı olarak sosyo-politik, dini ve kültürel dinamiklerle yakından ilişkilidir. Bölgenin jeolojik yapısı, 9.-16. yüzyıllar arasında bölgede sınırların hareketliliği, geçirgenliği, kültürel etkileşimler incelenen kiliselerdeki ikonografiyi etkilemiş ve biçimlendirmiştir. Bu tez çalışmasında seçilen 14 kaya oyma kilisenin mimarisine kısaca göz atılarak resim programları incelenmiştir. Kiliselerin resim programlarında bu dönemde bölgede egemen olan farklı politik güçlerin, politik değişimlere bağlı olarak değişen dini sistemin ve ibadet biçiminin, Kutsal Topraklara yapılan seferlerin ve sonuçlarının izleri tespit edilmiştir. Yapılan karşılaştırmalarla aynı dini mekan içinde farklı dönemlerde gerçekleştirilmiş duvar resimlerinin yapıldıkları tarihsel dönemler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Extant wall paintings in rockcarved churches of Matera city, located in Basilicata Region of South Italy, is related to socio-political, religious and cultural dynamics of the region. Geological structureof the region, mobility of the borders between 9th and 17th centuries, cultural permeabilty affected and shapedthe iconography of the churches that were investigated. In this thesis work,architectural features of the selected fourteen rock carved church are introduced and painting programs are investigated. The traces of ruling political powers, changingreligious and worship forms, the Crusades and their results can be seen in the painting programs of these churches. By comparisons, historical periods of picturesthat have been produced in different dated located in the same religious buildings are determined.