Yeni tip coronavirus pandemisi sürecinde kadına yönelik ev içi partner şiddetinin araştırılması
Investigation of domestic partner violence against women during the novel coronavirus pandemic
- Tez No: 713884
- Danışmanlar: PROF. DR. AKÇA TOPRAK ERGÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, kadına yönelik şiddet, ev içi şiddet, adli tıp, COVID-19 pandemic, violence against women, domestic violence, forensic medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19, 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilmiştir. Böylece sosyal hayat ve iş hayatındaki kısıtlamalarla birlikte evler, insanların daha çok zaman geçirdikleri, çocukların okul derslerine evden katıldıkları ve diğer ev faaliyetlerinin sürdüğü alanlar haline gelmiştir. Krizler, afetler, savaşlar ve salgınlar huzursuzluk oluşturarak, kişilerarası şiddetin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada; ev içi şiddet gören kadın hastalarımızın maruz kaldıkları şiddetin özelliklerinin ve bunların pandemi sürecinden nasıl etkilendiklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın katılımcılarını; anabilim dalımıza pandemi sürecinde ev içi şiddet nedeniyle adli rapor almak amacıyla başvuran ya da acil serviste anabilim dalımızca değerlendirilen, görüşmeyi kabul eden 12 kadın oluşturmaktadır. Çalışmamız niteliksel tiptedir ve fenomenolojik araştırma şeklinde yürütülmüştür. Fenomenoloji genelleme yerine olguları tanımlamayı amaçlar. Katılımcıların düşünce ve davranışları sayısal veri olarak paylaşmak yerine niteliksel araştırma yapılarak ortaya konmuştur. Veri toplamak için niteliksel araştırma yöntemlerinden birebir yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi uygulanmıştır. Deşifre edilen görüşmelerin tekrar tekrar okunması sonrası ana temalar ve alt temalar belirlenmeye çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların ortalama yaşı 40,5 idi. Evlilik süresi en kısa 4 yıl, en uzun 40 yıl idi. Çalışmamızda ev içi partner şiddeti, bütün türleriyle ve bütün sosyokültürel/ ekonomik çevreden kadınlarda görülmüştür. Şiddete verilen duygusal tepkiler; kabullenme, çaresizlik, pişmanlık, korku iken, davranışsal tepkiler; kaçma, susma, yardım arama, polise başvurma olarak aktarılmıştır. Kadınların aktardıkları gerekçeler; kadının eşine hizmet etmemesi, kendini savunması, ailesinin sahip çıkmaması, eğitim almaması, eşin alkol kullanması, eşin kumar bağımlılığı, erkeklerin sorumluluklarını yerine getirmemesi şeklindedir. Kadınlar pandemi döneminde eşleriyle evde bir arada daha çok bulunduklarını, artan tartışmaların da şiddete dönüştüğünü, sığınma, uzaklaştırma gibi destek mekanizmalarının uygulanmasında aksaklıklar olduğunu belirtmektedir. Sonuç: Şiddet gören kadınların şiddetin temel nedenini bilmedikleri anlaşılmıştır. Şiddetin gösterilen gerekçeleri ardında toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğu konusunda farkındalığın artırılması, sağlık çalışanlarının eğitimlerinde adli olgulara yaklaşım, kadına yönelik şiddet konularının yer alması gerekmektedir. Kadınların genel olarak yasal süreç hakkında da bilgi sahibi olmadığı ve sürecin uzun olduğu anlaşılmıştır. Bunun için hukuk, sağlık, kolluk güçleri ve adli tıp alanlarında işbirliğine gereksinim vardır. Çalışmamızda pandemi sürecinde kadına yönelik ev içi partner şiddetinin arttığı ortaya konmuştur. Pandemi sürecinde zorunlu karantinanın ve işsiz kalmanın bu artışın en önemli etkenleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: COVID-19 was declared as pandemic by the World Health Organization on March 11, 2020. With the restrictions in social and business life, houses have become areas where people spend more time, children continue their school lessons and other household activities continue. Crises, disasters, wars and epidemics have been associated with increased interpersonal violence by creating unrest. In this study; It is aimed to investigate the characteristics of violence experienced by our female patients who suffered domestic violence, during the pandemic period, and how they are affected by the pandemic process. Materials and Methods: The participants of our study; consists of 12 women who applied to our department to get a forensic report or were evaluated by our department in the emergency room during the pandemic process, were victims of violence by their spouses or partners, and volunteered to accept the interview. Instead of sharing the thoughts and behaviors of the participants as numerical data, qualitative research was conducted. Phenomenology is a descriptive study and aims to describe phenomenon rather than generalization. One-to-one structured in-depth interview method, which is one of the qualitative research methods, was used to collect data. The open-ended questions in the data collection form were asked to the participants and their answers were recorded. Then the recording was transcribed. After reading the transcripts of interviews repeatedly, main themes and sub-themes were determined. Findings: The mean age of the study participants was 40.5. The shortest marriage period was 4 years and the longest 40 years. In our study, domestic partner violence, with all its types, was seen in women from every socioeconomic level. Women's emotional reactions to violence were acceptance, helplessness, regret, fear, while their first reaction was to run away, keep silent, seek help, and apply to the police. The reasons for violence reported by women were not serving her husband, defending herself, parents not taking care of her, lack of education, husband's alcohol use, husband's addiction to gambling, men's failure to fulfill their responsibilities. Women stated that they were together with their spouses at home more during the pandemic period, increasing arguments turned into violence, and there were problems in protection orders. Conclusions: It has been understood that women who are victims of violence do not know the main reason for violence. It is necessary to raise awareness about the fact that there is gender inequality behind the reasons for violence, and to include the approach to forensic cases and violence against women in the training of healthcare professionals. It has been understood that women generally do not have knowledge about the legal process and the process is long. This requires cooperation in the fields of law, health, law enforcement and forensic medicine. In our study, it was revealed that domestic partner violence against women increased during the pandemic process. It has been seen that compulsory quarantine and unemployment are important factors of this increase.