Adana/Kozan ilçesinde Trabzon hurması yetiştiriciliğinde tarım makinaları kullanımında yakıt tüketimine bağlı enerji tüketimi üzerine bir araştırma
Energy consumption due to fuel consumption resulting from use of agricultural machinery in persimmon cultivation in Adana/Kozan district
- Tez No: 713893
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kozan, Trabzon hurması, Yakıt tüketimi, Enerji tüketimi, Karbondioksit (CO2) salımı, Kozan, Persimmon, Fuel consumption, Energy consumption, Carbon Dioxide (CO2) emission
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, Kozan ilçesinde Trabzon hurması üretiminde, alet ve makine kullanımı sebebiyle, toplam yakıt (motorin + motor yağı) tüketimi, yakıt tüketimine ait enerji kullanımı ve buna bağlı olarak karbondioksit (CO2) salımı değerlendirilmiştir. Kozan İlçesinde Trabzon hurması üretiminde, alet ve makine kullanımı neticesinde, toplam 135,30 L/ha yakıt (motorin + motor yağı) tüketilmektedir. Kozan İlçesinde Trabzon hurması üretiminde alet ve makine kullanımında, toplam 5021,40 MJ/ha motorin ve motor yağı tüketimine dair enerji tüketilmektedir. Kozan İlçesinde Trabzon hurması üretiminde alet ve makine kullanımında, toplam 135,30 L/ha motorin ve 0,05 L/ha motor yağı tüketimine dair 371,64 kg CO2/ha salımı gerçekleşmektedir. Kozan İlçesinde 1 ton Trabzon hurması üretmek için, 6,78 L toplam yakıt (motorin + motor yağı) ve 251,79 MJ enerji tüketilmektedir. Toplam 6,78 L yakıt tüketimi sonucunda, 1 ton Trabzon hurması üretimi için 18,63 kgCO2 salınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, in the production of persimmon in Kozan district, total fuel (diesel + engine oil) consumption, energy use of fuel consumption and accordingly carbon dioxide (CO2) emission due to the use of tools and machinery were evaluated. A total of 135.30 L/ha of fuel (diesel + motor oil) is consumed as a result of the use of tools and machinery in the production of persimmon in Kozan District. In Kozan District, in the use of tools and machinery in the production of persimmon, a total of 5021.40 MJ/ha of diesel and motor oil consumption is consumed. In Kozan, the use of tools and machinery in the production of persimmons, a total of 135.30 L/ha of diesel oil and 0.05 L/ha of motor oil consumption are 371.64 kg of CO2/ha. To produce 1 ton of persimmon in Kozan District, 6,78 L of total fuel (diesel + motor oil) and 251.79 MJ of energy are consumed. As a result of a total fuel consumption of 6,78 L, 18,63 kg of CO2 is emitted for the production of 1 ton of persimmon.