Kapsamlı ısınma programının (DIFA 11+) elit ve elit altı erkek kayakçıların performans parametreleri üzerine etkileri
Effects of comprehensive warm-up program (FIFA 11+) on performance parameters elit and SUB-elit male skiers
  1. Tez No: 714035
  2. Yazar: DERYA ÇETİN SARIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NEŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kayak, Denge, Propriosepsiyon, Çeviklik, Isınma, Ski, Balance, Proprioception, Agility, Warm-Up
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kapsamlı Isınma Programının (FIFA 11+) Elit ve Elit Altı Erkek Kayakçıların Performans Parametreleri Üzerine Etkileri Kayak sporuyla uğraşan sporcular için fiziksel, fizyolojik ve antropometrik özelliklerin yanı sıra performans parametrelerinin yükselmesi önemli olduğu bilinmektedir. FIFA 11+ uygulamalarının sporcuların ısınmasını sağlamakla performansını geliştirebilir. Bu çalışmanın amacı Alp disiplini kayakçılarının 8 hafta boyunca FIFA 11 kapsamlı ısınma programının bazı performans parametreleri ve propriosepsiyona olan etkilerini ortaya koymaktır. Çalışmaya elit altı (n:10) ve elit (n:10) toplam 20 kayak sporcusu katıldı. Çalışmada elit altı ve elit kayak sporcularına 8 hafta süresince FIFA 11+ ısınma protokolü uygulandı. Katılımcılara ön ve son test olarak antropometrik ölçümler, denge, çeviklik ve propriosepsiyon testleri uygulandı. Çalışma sonuçları SPSS yazılımı ile istatistiksel analizler gerçekleştirildi. Gruplar arası karşılaştırılmalar bağımsız örneklem t-testi ve grup içi karşılaştırmalar eşleştirilmiş örneklem t testi ile gerçekleştirildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda elit altı ve elit kayak sporcularının çeviklik denge ve high box- test sonuçları arasında istatistiksel olarak bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05) sol bacak 30 ve sol bacak 45 propriosepsiyon değerleri arasında ise istatistiksel fark tespit edilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda elit altı sporcuların çeviklik testi (p=0,001) propriosepsiyon testi (p=0,001), high box testi (p=0,001), dinamik sağ bacak denge testi (p=0,016 elit sporcuların çeviklik testi (p=0,001) propriosepsiyon testi (p=0,001), high box testi (p=0,001), dinamik sağ bacak denge testi (p=0,022) tespit edilmiştir Elit altı ve elit sporculara uygulanan 8 haftalık FIFA 11+ ısınma protokolünün etkileri araştırılmıştır. FIFA 11+ ısınma protokolünün performans parametreleri ve propriosepsiyona olan etkileri elit altı ve elit sporcular arasında bir farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Effects of Comprehensive Warm-up Program (FIFA 11+) on Performance Parameters Elit and Sub-elit Male Skiers It is known that it is important to increase performance parameters as well as physical, physiological and anthropometric characteristics for athletes engaged in skiing. FIFA 11+ warm-up protocol can improve the performance of athletes. A total of 20 amateur (n:10) and national (n:10) ski athletes participated in the study. In the study, FIFA 11+ warm-up protocol was applied to amateur and national ski athletes for 8 weeks. Anthropometric measurements, balance, agility and proprioception tests were applied to the participants as a pre- and post-test. Statistical analyzes of the study results were performed with SPSS software. Comparisons between groups were performed with the independent sample t-test and within-group comparisons were made with the paired sample test. In the comparisons between the groups, no statistical difference was found between the agility, balance and high box-test results of amateur and national ski athletes (p>0.05), but a statistical difference was found between the left leg 30 and left leg 45 proprioception values. In group comparisons, there were significantly difference in agility test (p=0.001) proprioception test (p=0.001), high box test (p=0.001), dynamic right leg balance test (p=0.016) agility test of national athletes (p=0.001) proprioception test (p=0.001), high box test (p=0.001), dynamic right leg balance test (p=0.022) of sub-elite athletes. The effects of the 8-week FIFA 11+ warm-up protocol applied to amateur and national athletes were investigated. The effects of the FIFA 11+ warm-up protocol on performance parameters and proprioception do not differ between amateur and national athletes.