Dünya banknotlarına ait güvenlik özelliklerinin ve tasarımlarının banknot sahteciliğine karşı etki düzeylerinin belirlenmesi
Determining the impact level of security features and designs of world banknotes against counterfeiting
- Tez No: 714042
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Banknot, banknot sahteciliği, para, parada sahtecilik, tedavül, Banknotes, banknote counterfeiting, circulation, currency counterfeiting, money
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Para, yaşadığı evrim süreci içinde çeşitleri ve fonksiyonları itibariyle sürekli değişim gösteren ekonomik bir kavram olarak ön plana çıkmıştır. Paranın ortaya çıkmasıyla birlikte para sahteciliği olgusu da ortaya çıkmıştır. Devletler söz konusu sahteciliğin önüne geçebilmek için farklı güvenlik tedbirleri uygulamıştır. Bu çalışmada, dünya banknotlarına ait güvenlik özelliklerinin ve tasarımlarının banknot sahteciliğine karşı etki düzeylerinin belirlenmesi temel alınmıştır. Bu çerçevede parada sahtecilik karşısında mevcut güvenlik önlemlerinin etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Money has come to the forefront as an economic concept that constantly changes in terms of its types and functions in the evolution process it has lived through. With the emergence of money, the phenomenon of money counterfeiting has also emerged. Countries have implemented different security features to prevent counterfeiting. This study is based on the determination of the security features and designs of world banknotes to determine the level of effectiveness against banknote counterfeiting. In this context, the effect of current security features against counterfeit banknotes has been evaluated.