Banknotlardaki güvenlik unsurları ve Türk Banknotlarının Euro ve Dolar ile karşılaştırmalı incelemesi
- Tez No: 132585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sahtecilik, Para, Banknot, Kalpazanlık, Banknotlarda Güvenlik Unsurları, Forgery, Money, Banknote, Counterfeiting
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
104 ÖZET Banknotlardaki Güvenlik Unsurları ve Türk Banknotlarının Euro ve Dolar İle Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi Kalpazanlık suçu ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisi olarak kazara, ihmal sonucu veya fakirlik neticesi işlenen suç olmayıp teknik ve kabiliyetli kişilerce işlenen, sahte para yapımında kullanılan araç ve malzemeler için büyük miktarda para harcamayı gerektiren ve zaman zaman uluslararası boyutu da olan bir suçtur. Dünya ülkeleri kalpazanlara karşı tedavülde bulunan paralarındaki güvenlik unsurlarını her ne kadar taklidi zor hale getirseler de teknolojideki gelişmeler sahte para yapımını kolaylaştırmaktadır. Ülkemizde her yıl binlerce kişi, bilmeden aldıkları sahte banknotlar nedeniyle mağdur duruma düşmekte; kanuni takibata ve maddi kayba uğramaktadır. Banknotlardaki güvenlik unsurları hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan ve incelemeden alan kişilerin bu gibi üzücü olaylarla karşılaşması her an mümkün olabildiğinden kalpazanlığın tanınmasına yönelik çalışma planlanmıştır. 450 Sahte Türk banknotu üzerinde Büyüteç, Mikroskop, Alttan Gelen Işık Kaynağı, UV Işık Kaynağı ve VSC 2000 cihazları ile yapılan incelemede; kalpazanlar tarafından özellikle herhangi bir yardımcı ekipmana ihtiyaç duyulmadan kontrolü mümkün olan güvenlik unsurlarından filigranın incelenen banknotların %92,7'sinde, emniyet telinin ise incelenen banknotların %88'inde taklit edildiği, İnceleme için ekipman gerektiren unsurlardan UV'ye hassas kılcal liflerin %3,8, Özel Flüoresan Veren Mürekkebin ise %2,4 oranda taklit edildiği anlaşılmıştır. 1 1 temel güvenlik unsuru esas alınarak Türk banknotlarının Euro ve Amerikan Doları ile karşılaştırmalı olarak yapılan incelemesinde; Türk banknotlarında 10, Euro'da 10, 96 serisi Amerikan Doları'nda 7, 90 serişi Amerikan Doları'nda 5, 90 öncesi Amerikan Doları'nda ise 3 temel güvenlik unsurunun olduğu görülmüştür.105 Türk Banknotlarında mevcut olmayıp Amerikan Doları'nda var olan tek farklı güvenlik unsurunun çıplak gözle görülebilir nitelikteki kılcal lifler olduğu, Euro'da mevcut tek farklı güvenlik unsurunun ise hologram olduğu anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalar; kalpazanlık teknikleri de dikkate alındığı zaman Türk Lirası banknotları üzerindeki güvenlik unsurlarının gerçeklerinden ayırt edilemeyecek bir şekilde çok kaliteli sahtelerinin yapılamadığı, sahtecilik tekniklerine karşı mevcut güvenlik unsurlarının gerek sayısal gerek nitelik olarak iyi bir koruma sağladığını, ancak muhakkak suretle her bir güvenlik unsurunun müşterek incelemeye tabi tutulması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
106 SUMMARY Security Features on Banknotes and the Comparative Examination of Turkish Banknotes with the Euro and the Dolar As one of the factors which negatively affects a country's economy, forgery is not the kind of crimes that are committed accidentally or due to lack of care or poverty. It is technical and committed by skillful persons, and it requires a lot of money for the equipment used for making the counterfeit money. Also, it sometimes has international dimension. Although countries have increased the security features of the money which are in use and made the counterfeiting much more difficult, technological developments have eased counterfeiting. Every year, thousands are victimized due to the counterfeit money given uninformedly to themselves and these people are prosecuted as well as subject to financial losses. Since people who are unaware of the security features of the banknotes might be possible any time, the study was planned to recognize the counterfeiting. The following are determined by the examinations conducted on 450 counterfeit Turkish banknotes by means of Magnifying glass, Transmitted Light Source, Microscope, UV light source and VSC 2000; of all the examined banknotes watermark, which does not require any equipment to be examined, was forged in % 92,7 of the banknotes and security thread was forged in 88% of the banknotes. As regards to security componets which require equipment for examination, tiny fibers which are visible under UV Light was proven to be forged 3,8 % and Fluorescent ink was proven to be forged 2,4 %. In the comparative examination of Turkish banknotes with Euro and US Dolar based on the 1 1 security features, it was found that there are 1 0 security features in Turkish banknotes, 10 in Euro, 7 in 96 series US dollar, 5 in 90 series US dollar, and 3 in pre-90 US dollar.107 It was also determined that the only security feature that exist in US dollar but not in Turkish banknotes is tiny fibres that are visible to naked eyes, and that the only security feature that exist in Euro but not in Turkish banknotes is hologram. With this study, the following are found out; Turkish banknotes can not be forged with all its security features considering the counterfeiting techniques. Existing security features provide a good protection against counterfeiting techniques both in quality and quantity, however each security feature should necessarily be subjected to a joint examination.