İtalyan Rönesans villalarında duvar resimleri ve sanat eğitimine katkısı
Frescoes in Italian Renaissance villas and its contribution to education of art
  1. Tez No: 714091
  2. Yazar: İBRAHİM REYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ALMELEK İŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Rönesans, mimari, villa, fresk, Renaissance, architecture, villa, fresco
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Duvar resimlerinin insanlık tarihinin en eski iletişim araçlarından birisi olarak kullanılması ve her dönemde olduğu gibi günümüzde de sürdürülebilen bir teknik olması nedeniyle cazibesini hâlâ korumaktadır. Dönemsel olarak amaçların değişmesi ile birlikte kurguda ve içerikte estetik kaygıların da arttığı gözlemlenmektedir. İlk uygulamalar sayılan mağara duvarlarına yapılmış resimlerdeki yaygın konular olan av ve büyü sahneleri, dönemin ortak inanç ve isteklerinin yansıtılması biçiminde olmuştur. Eski Mısır tapınak ve kral mezarlarındaki av, hasat, firavunun yaşamı ve olaylarını konu alan sahneler de aynı amacı taşımaktadırlar. Rönesans'ın doğuşu ile birlikte birçok alanda olduğu gibi resim sanatında da radikal değişimler meydana gelmeye başlamıştır. Yapılan resimlerin insanlığa aktarımı genellikle fresk tekniğinin birçok yerde kullanılmasıyla olmuştur. Rönesans mimarisinin vaz geçilmez bir unsuru olan duvar resimleri, dini mimarilerin yanı sıra sivil mimaride de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Rönesans mimarisinin hızlı ilerleyişi özel yaşam alanlarını artırmış ve bu alanlardan biri olan villa, dönemin sanatçılarına yeni bir çalışma alanı sunmuştur. Sanatçılar dini temaların yanı sıra kişiye özel tasarımlar, mitolojik öyküler, astrolojik kurgular, kahramanlık içeren savaş sahneleri gibi temalar ile villaların duvarlarını süslemişlerdir. İtalyan Rönesans'ının mimarideki gelişimi ve sivil mimariye yansıması birçok alanda incelenmiş fakat sivil mimarinin bir unsuru olan villalar ve bu villaların fresklerinin literatürde eksikliği gözlemlenmiş, bu doğrultuda sanatçıların duvar resimleri biçim ve içerik yönünden ele alınmıştır. Çalışmada dönemin önemli villaları olan Villa Farnesina, Villa Godi ve Villa Emo'nun sanat tarihi açısından örnek oluşturabilecek fresklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It still retains its charm due to the fact that wall paintings are used as one of the oldest means of communication in human history and are a technique that can be maintained today, as in every era. It is observed that aesthetic concerns in fiction and content increase with the change of their goals periodically. Hunting and magic scenes, which were common subjects in the paintings made on the cave walls, which were considered the first applications, were in the form of reflecting the common beliefs and desires of the period. Scenes related to hunting, harvesting, pharaoh's life and events in ancient Egyptian temples and tombs of kings have the same purpose. With the birth of the Renaissance, radical changes began to occur in the art of painting, as well as in many fields. The transfer of the paintings to humanity has usually been through the use of fresco technique in many places. Murals, which are an indispensable element of Renaissance architecture, have become widely used in civil architecture as well as religious architecture. The rapid progress of Renaissance architecture has increased the private living spaces and one of these areas, the villa, has offered a new field of study to the artists of the period. In addition to religious themes, artists have decorated the walls of villas with themes such as personalized designs, mythological stories, astrological fictions, heroic battle scenes. The development of the Italian Renaissance in architecture and its reflection on civil architecture has been studied in many areas, but the completeness of villas and frescoes of these villas, which are an element of civil architecture, has been observed in the literature, and in this direction, artists' murals have been considered in terms of form and content. In the study, frescoes of Villa Farnesina, Villa Godi and Villa Emo, which are important villas of the period, that can be an example in terms of art history, are included.