Yatırım kararında Monte Carlo simülasyonu: Sağlık kuruluşlarına yönelik bir uygulama
Monte Carlo simulation in investment decision: An application for health institutions
- Tez No: 714133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yöneylem araştırması, simülasyon, monte carlo simülasyonu, tahmin, operations research, simulation, monte carlo simulation, estimation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tezde, özel bir fizyoterapi ve rehabilitasyon kliniğin yeni bir elektroterapi cihazına yatırım yapması halinde, yatırımın ne kadar sürede geri döneceği tahmin edilerek, yatırım kararı verilmesinin avantajlı mı dezavantajlı mı olduğu değerlendirilmiştir. Simülasyon deneyi için bir senaryo üretilmiş, kliniğe gelen hasta sayısının günlere göre Üniform dağıldığı varsayılarak, 360 gün boyunca gelen hasta sayısı Üniform dağılıma uygun rasgele sayı üretilerek elde edilmiştir. Ardından mevcut durum ve yatırım yapılan durum için birikimli kazanç ve kayıplar hesaplanarak karşılaştırma yapılmış ve yatırım kararının kliniğin lehine olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, if a private physiotherapy and rehabilitation clinic invests in a new electrotherapy device, it is evaluated whether it is advantageous or disadvantageous to make an investment decision by estimating how long the investment will return. A scenario was produced for the simulation experiment, assuming that the number of patients coming to the clinic was uniformly distributed according to the days, the number of patients coming for 360 days was obtained by generating a random number suitable for the Uniform distribution. Then, the cumulative gains and losses were calculated and compared for the current situation and the investment situation, and it was understood that the investment decision was in favor of the clinic.