Erkek toplumsal cinsiyet rolü stresiyle bağlanma kalitesi ve içselleştirme sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between masculine gender role stress, attachment quality and internalization problems
- Tez No: 714183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erkek Toplumsal Cinsiyet Rolü Stresi, Bağlanma Kalitesi, İçselleştirme Sorunları, Masculine Gender Role Stress, Attachment Quality, Internalization Problems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırmanın amacı, erkeklerdeki toplumsal cinsiyet rolü stresi, bağlanma kalitesi ve içselleştirme sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Kesitsel özellikli olan araştırma, 18-35 yaş aralığındaki 237 erkek üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Erkek Toplumsal Cinsiyet Rolü Stresi Ölçeği (ETCRSÖ), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ve Depresyon Anksiyete Stres-21 (DASS-21) ölçekleri uygulanmıştır. Yüksek ETCRSÖ puanı olan katılımcıların depresyon, anksiyete ve stres puanları düşük ETCRSÖ puanı olan katılımcılardan anlamlı ölçüde yüksektir. Toplam ETCRSÖ puanı, YİYE-Kaygı puanı, DASS-depresyon, anksiyete ve stres puanları arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre, ETCRSÖ ve YİYE-Kaygılı bağlanma depresyon, anksiyete ve stres değişkenlerini anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Toplumsal cinsiyet rolü stresi erkek bireylerin ruhsal yaşamlarını ve sosyal etkileşimini önemli ölçüde etkileyebilecek bir olgudur. Toplumsal cinsiyet rolü stresi yaşayan bireylere yönelik terapötik yaklaşımlar ve sosyal destek programları içselleştirme sorunlarının ortaya çıkmasını önlemede yardımcı olabilir. Bu süreçte bağlanma kalitelerinin göz önünde bulundurulması da sürece faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the relationship between masculine gender role stess, attachment quality and internalization problems. Method: The study was conducted on 237 male university students aged between 18-35 years. Masculine Gender Role Stress Scale (MGRSS), Experiences in Close Relationships-II (ECR-II) and Depression, Anxiety and Stress Scale-21 (DASS-21) were administered to the participants. Participants with high MGRSS scores had significantly higher depression, anxiety and stress scores than participants with low MGRSS scores. There is a significant positive correlation between total MGRSS, ECR-anxious attachment and DASS-depression, anxiety, stress scores. According to the results of the regression analysis, MGRSS and ECR-anxious attachment significantly predicted depression, anxiety and stress variables. Masculine gender role stress is a phenomenon that can significantly affect the mental life and social interaction of male individuals. Therapeutic approaches and social support programs for individuals experiencing gender role stress can help prevent the emergence of internalization problems. Consideration of attachment qualities may also be beneficial to the process.