Yaşlı kadın tüketicilere yönelik giysi tasarımları
Clothing designs for elderly consumer women
- Tez No: 714406
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM AYDİNÇ BÖLAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
 - Anahtar Kelimeler: yaşlı, yaşlı giyimi, giysi konforu, giysi tasarımı, tasarım önerileri, elderly, elderly clothing, clothing comfort, clothing design, design proposals
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yaşlanma, fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik açıdan gerilemeye neden olan doğal bir süreçtir. Dünya'da ve ülkemizde teknolojik gelişmelerin yaşam şartlarına olumlu etkileri, sağlık ve teknoloji alanındaki gelişmeler, yaşlı nüfus oranını her geçen gün artırmaktadır. Hızla değişen dünyada yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmeler yaşlı insanların hayatlarını kolaylaştırırken aynı zamanda sorunlarla da karşı karşıya bırakmaktadır. Bu sorunlardan biri de satın aldıkları giysilerin, istenilen konfor ve estetik özelliklere yanıt vermemesidir. Giysiler, hayatımızın önemli bir parçasıdır. Giyinme ihtiyacı ve giysiden sağlanan konforun her yaş döneminde önemli olmasına karşın, yaşlılık döneminde önemi ve hassasiyeti artmaktadır. Bu tez çalışmasında yaşlılık döneminin fiziksel, psikolojik, sosyal özellikleri ve giysilerde yaşadıkları sorunlara yönelik literatür araştırması yapılmış, giysi konforu incelenmiştir. Araştırma sonucunda, yaşlı kadın tüketicilerin vücutlarına uygun, estetik ve konfor özellikleri taşıyan fonksiyonel giysilere ihtiyaçları olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda örneklem grubu olarak belirlenen 66-79 yaş aralığındaki yaşlı kadın tüketicilere ve hazır giyim üreticilerine yönelik, sanal ortamda 10 tane özgün giysi önerisi tasarlanmış ve seçilen bir tasarım, ürün hâline getirilmiştir. Bu tez çalışmasında elde edilen sonuçların gittikçe büyüyen yaşlı kadın tüketicilerin giyimine yönelik katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aging is a natural process that causes physiological, sociological and psychological regression. The positive impact of technological developments on living conditions in the world and in our country, as well as positive developments in the field of health and technology, make the number of the elderly population increase day by day. Although economic and social developments in a rapidly changing world make life easier for older people, they also face problems. One of these problems is that the clothes they buy do not have the desired comfort and aesthetic qualities. Clothing is an important part of our lives. Although the need to dress and the comfort of clothing are important at any age, their importance and sensitivity increase with age. In this thesis, a literature review was conducted on the physical, psychological, social characteristics of old age and related clothing problems, and the wearing comfort was investigated. As a result of the research, it was found that elderly female consumers need functional clothes that fit their body and have aesthetic and comfortable features. Following the obtained data, 10 unique clothing proposals in the virtual environment for elderly female consumers and garment makers aged 66-79 years were determined as a sample group and a selected design was transformed into a product. The results obtained in this thesis aim to improve the clothing of the growing elderly female consumers.