Çocuğa uyarlanan total nöropati ölçeği'nin kemoterapi alan çocuklarda Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Total neuropathy adapted to the child scale in children receiving chemotherapy Turkish validity and reliability study
- Tez No: 714470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN ATAY TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: kemoterapi, Çocuğa Uyarlanan Total Nöropati Ölçeği, geçerlik, güvenirlik, chemotherapy, Pediatric Modified Total Neuropathy Scale, validity, reliability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı'nin Türkçe'ye uyarlanması, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır. Yöntem: Metadolojik tipte olan bu çalışma Ocak -Aralık 2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Polikliniği ve Kliniği'nde kanser tanısı olan 80 hasta ile yapılmıştır. Veri toplama araçları olarak“Birey Tanıtım Formu”,“Çocuğa Uyarlanan Total Nöropati Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya dahil edilen çocukların tanımlayıcı istatistikler için sayı ve yüzde, normal dağılım analizi ve kapsam geçerlik indeksi kullanılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği bilinen grup ile karşılaştırma ve hipotez sınaması ile değerlendirilmiştir. Güvenirlik analizleri Cronbach alfa, madde-toplam puan analizi ve zamansal değişmezlik için test tekrar test yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin yapı geçerliği için karşılaştırılan iki grubun ölçekten aldıkları puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p.05). Sonuç: Türkçe'ye uyarlanan Çocuğa Uyarlanan Total Nöropati Ölçeği'nin, kanser tanısı olan hastalarda periferik nöropatiyi değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to adapt the Turkish version of the scale and to perform the validity and reliability studies of the scale. Method: This methodological study was conducted with 80 patients who received chemotherapy in Akdeniz University Hospital Pediatric Hematology-Oncology Outpatient Clinic and Clinic between January and December 2020.“Individual Identification Form”and“Pediatric Modified Total Neuropathy Scale”were used as data collection tools. Number and percentage, normal distribution analysis and content validity index were used for the descriptive statistics of the children included in the study. The construct validity of the scale was evaluated by comparison with the known group and hypothesis testing. Test-retest method was used for reliability analyses, Cronbach's alpha, item-total score analysis and temporal invariance. Results: There was a significant difference between the mean scores of the two groups compared for the construct validity of the scale (p.05). Conclusion: The Child Adapted Total Neuropathy Scale, which was adapted into Turkish, was determined to be a valid and reliable measurement tool for evaluating peripheral neuropathy in patients receiving chemotherapy.