Sınıf öğretmeni adayları üzerinde matematiksel modellemeye yönelik bir uygulama örneği
Primary prospective teachers related to application example on a realistic mathematics education
  1. Tez No: 714528
  2. Yazar: AHSEN HANDE KAYADELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Model, matematiksel modelleme, öğretmen adayları, Model, mathematical modeling, teacher candidates
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, sınıf öğretmeni adayları üzerinde matematiksel modellemeye yönelik bir uygulama örneği olması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma bir durum çalışmasıdır. Araştırma Çukurova Üniversitesi 2019-2020 eğitim öğretim yılı sınıf öğretmenliği 3.sınıfta öğrenim görmekte olan ve matematik eğitimi dersini almış 45 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Çalışma öncesinde sınıf öğretmeni adaylarının model ve matematiksel modellemeye yönelik hazırbulunuşluklarını belirlemek amacıyla ön görüşme formu uygulanmıştır. Daha sonra iki hafta boyunca öğretmen adaylarına araştırmacı tarafından matematiksel modelleme ile ilgili eğitim verilmiştir. Eğitimden sonra sınıf öğretmeni adaylarına matematiksel modellemeye temel oluşturması amacıyla üç adet ısındırma problemi ve üç adet uygulama etkinliği uygulanmıştır. Uygulamanın son aşamasında ise öğretmen adaylarının matematiksel modellemeye yönelik son görüşlerini belirlemek amacıyla öğretmen adaylarına son görüşme formu uygulanmıştır. Ön ve son görüşme formlarından elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının ısındırma problemleri ve uygulama etkinliklerindeki matematiksel modelleme performansları“matematiksel modelleme performansını ölçmeye yönelik puanlama anahtarı”kullanılarak belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının matematiksel modellemeye yönelik puanları iki kodlayıcı tarafından belirlenmiştir. Kodlayıcılar arasındaki uyum Kappa istatistik tekniği ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kodlayıcılar arasında önemli derecede bir uyum olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının matematiksel modellemeye yönelik görüşlerinin olumlu yönde değiştiği ve uygulama boyunca yapılan etkinlikler arttıkça öğretmen adaylarının matematiksel modelleme yeterliliklerinde pozitif yönde gelişmeler elde ettikleri görülmüştür. Bununla birlikte bazı öğretmen adaylarının özellikle verilen problemin çözümü için geçerli olacak doğru matematiksel modeli oluşturmada bazı eksikliklerinin devam ettiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to be an example of an application for mathematical modeling on classroom teacher candidates. This research is a case study. The research was carried out with 45 teacher candidates who were studying in the 3rd grade of cukurova University 2019-2020 academic year and who took the mathematics education course. Prior to the study, a preliminary interview form was applied to determine the readiness of the class teacher candidates for model and mathematical modeling. Afterwards, for two weeks, teacher candidates were trained in mathematical modeling by the researcher. After the training, three heating problems and three application activities were applied to the class teacher candidates in order to form the basis for mathematical modeling. In the last stage of the application, the final interview form was applied to the teacher candidates in order to determine the final opinions of the teacher candidates for mathematical modeling. The data obtained from the preliminary and final interview forms were analyzed with the descriptive analysis technique. The heating problems of teacher candidates and mathematical modeling performances in application activities were determined using the“scoring key for measuring mathematical modeling performance”. Teacher candidates' scores for mathematical modeling were determined by two encoders. The harmony between the encoders was analyzed with kappa statistical technique. As a result of the analysis, it was observed that there was a significant harmony between the encoders. As a result of the research, it was observed that the opinions of teacher candidates for mathematical modeling changed positively, but their proficiency in mathematical modeling was poor. Recommendations were made in light of the results obtained from the research.