Geleneksel kültür yapısının tele gerçeklik türü ile sürdürülmesi: Gelin Evi örneği
Sustainability of traditional culture with reality television: Example of gelin evi / La durabilité de la structure de la culturetraditionnelle avec le genre télé-réalité: L'exemple de Gelin Evi
  1. Tez No: 714610
  2. Yazar: ZEYNEP MERVE ÖZİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİME YÜCEL BOURSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Televiyon, Kültür, Göstergebilim, Television, Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Televizyon yayınları, reytingleri yüksek tutarak kar elde edebilmek adına toplumda popüler olan yaşam tarzlarını yansıtma yoluna gitmiştir. Çoğunlukla seyirciyi eğlendirme amacı güden, kurgu olmayan ve hayatın akışı içerisinde belirli koşullar sağlanarak bir araya gelen bireyleri içeren tele gerçeklik türü de gelişimi süresince toplumda popüler olan kültürel yaşam biçimlerini ve genel endişeleri ekrana getirmiştir. Televizyon yayıncılığının kadınları hedefleyen gündüz kuşağı tele gerçeklik programlarında, temaların gerçek hayatın içinden olduğu vurgulanmakta ve kar elde etmek için stratejik olarak ana akım kabulleri yansıtmaktadır. Böylelikle geleneksel kültür yapısı, tele gerçeklik türünün desteğiyle sürdürülebilir bir hal almaktadır. Bu çalışma, görselliği ve temsili merkeze alan Gelin Evi programının geleneksel kültürü ve varsayımları nasıl sürdürülebilir kıldığını açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Television broadcasting generally shows a tendency to reflect popular lifestyles for the sake of high viewership which leads to financial profit. Reality television, which is a non-fiction genre that intends to entertain the audience, also focuses on ordinary people who have been given a set of circumstances in the flow of real life. On the other hand, during its development, this television genre, like other televisual genres, showed their audiences culturally popular lifestyles and general anxieties of the time on the screen. In daytime reality programming generally targeting women, it is emphasized that the themes are from real life. But reflecting conventional acceptances is a strategic move for financial profit. Within this cycle, traditional culture becomes sustainable with the help of reality television. This research aims to explain how the reality show Gelin Evi, which has visuality and representation in its center, makes the traditional culture and assumptions sustainable.