احكام جريمة السرقة بين الشريعة الاسلامية و القانون العراقي
İslam hukuku ve Irak kanunlarını göre hırsızlık suçunun hükümleri / Provisions of the crime of theft between Islamic sharia and Iraqilaw
- Tez No: 714810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ÇONKOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hırsızlık, Fıkıh, Kanun, Irak, (Theft Sentences، Islamic fiqh، law Iraqi)
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, geçmişten günümüze kadar, kanuni düzenlemelerin yapıldığı en önemli suçlardan olan hırsızlık suçunu ele almaktadır. Zira bu suç, insanların, sahibi olmadıkları, başkalarına ait olan ve kendilerine haram kılınan mallara bir saldırı teşkil etmektedir. Bu araştırma çerçevesinde, Kur'an ayetlerinin bu suç hakkında öngördüğü, sert ve tavizsiz cezaların var olduğu ortaya çıkmıştır. Yine bu çalışmada, bahsi geçen hırsızlık suçunu ortadan kaldırma ve tehlikelerinden toplumu koruma; bu amaçla hırsızlık suçunu kanıtlamanın İslam fıkhında ve Irak hukukundaki kural ve yöntemleri araştırılmış, aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Araştırma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; hırsızlığın İslam fıkhı ve Irak hukukunda nasıl tanımlandığı ve mahiyeti üzerinde durulmuştur. Zira her iki kanunda da hırsızlık suçunun mahiyeti, lügat ve ıstılah açılarından tanımlanmak suretiyle bilinmektedir. İkinci bölümde ise; ele alınan konu İslam fıkhı ve Irak hukukunda hırsızlığın kapsamı açısından ele alınmıştır. Yine bu bölümde, İslam fıkhı ve Irak hukukuna göre hırsızlık iddiasının ispat yöntemleri, hırsızlık suçunun cezası üzerinde başlıklar halinde durulmuştur. Çalışmamızdan ortaya çıkan başlıca önemli sonuçları şu şekilde özetlemek mümkündür: Şer'î olarak tanımlanan ve had cezası gerektiren hırsızlık suçunda, almanın gizli olması gerektiği şart koşulmuştur. Buna mukabil Irak kanunlarında ise malın zimmete geçirilmiş olması, mağdurun rızası olmaksızın gerçekleşmesi şart koşulmaktadır. İslam hukuna gore ise malın, korunan bir yerden alınmış olması gerekir. Her iki kanunun ittifak ettiği mesele ise, hırsızlığa konu olan şeyin mal hükmünde olması gerektiğidir. Araştırmada ulaştığımız diğer sonuçlara çalışmamızda detaylı olarak yer verilmiştir. Okuyucunun istediği bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla çalışmanın sonuna bilimsel indeksler eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research dealt with the crime of theft as one of the most important crimes that legislation in the past and recent times have been interested in regulating; Because it constitutes an attack on people's money that is forbidden to those who are not its owners، and it has been shown through the research of the Qur'anic miracles in the penalty of theft through the strict punishment that does not include softness or looseness to eradicate this crime and ward off its danger from society، as I dealt with in this research ways to prove the crime of theft In Islamic jurisprudence and Iraqi law in an attempt to identify the points of agreement and differences between them. The research included an introduction and two chapters. In the first chapter، I talked about what the crime of theft is in Islamic jurisprudence and law، where theft was known in jurisprudence and law through the first topic، linguistically and idiomatically. On the methods of proving the claim of theft in Islamic jurisprudence and law، and in the second topic the penalty for the crime of theft in Islamic jurisprudence and law. Among the most important results that I came out with: In the crime of theft that is legally expressive، which requires the limit، it is required that the taking be hidden، and the law contrasts it with the fact that the embezzlement is complete، and is achieved by the lack of consent of the victim. The fact that the place of theft was money، and other results that I reached in this research. Then I appended the research with scientific indexes to make it easier for the reader to find out what he wanted... And may God's peace and blessings be upon our master Muhammad and his family and companions.