İki Saygun prelüdünde ses organizasyonu
Pitch organization in two preludes by Saygun
- Tez No: 714822
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜREV BERKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Adnan Saygun, Op. 45, Prelüd: 3, Prelüd: 8, ses organizasyonu, Ahmed Adnan Saygun, Op. 45, Prelude: 3, Prelude: 8, pitch organization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Teorileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Ahmed Adnan Saygun'un Aksak Tartılar Üzerine On İki Prelüd, Op. 45 başlıklı albümünden seçilen, 3. ve 8. prelüdlere ilişkin olarak ses organizasyonu temelli bir analiz gerçekleştirilmektedir. Analizde izlenen yöntem; Sırasıyla bölgeler, ses kümeleri, formülasyon, teorik kabul ve tanım olmak üzere beş ana boyuttan oluşmaktadır. Analiz sonucunda elde edilen sonuçlar; her iki prelüdde de *Aralık ilişkilerine dayalı sıkı bir ses organizasyonunun varlığından söz edilebileceğini, *Makam soyutlamalarının en az düzeyde gerçekleştiğini, *Saptanan ses kümelerinin tümünün; 0, 1, 2 ve 3 basamak üzerine kurulu olduğunu, *Aralıkların çeşit bakımından bu denli az oluşunun ve eserlerin farklı yerlerinde tekrar tekrar duyurulmasının, Saygun müziğine damgasını vuran doğurgan düşünce'nin bir yansıması olduğunu gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, an analysis based on pitch organization has been performed regarding the 3rd and 8th preludes selected from Twelve Preludes on Aksak Rhythms, Op. 45 by Ahmed Adnan Saygun. The method of the study respectively consists of the five main extents: Areas, pitch sets, formulation, theoretical assumption and definition. In both preludes, the obtained results show that *It is possible to talk about the presence of a close pitch organization based on interval relations. *Maqam abstractions show up to a minimum. *All the detected pitch sets are built on 0, 1, 2 and 3 steps. *The fact that the intervals are so rare in respect of variety and that they are sounded repeatedly in diverse portions of the pieces is a sign of the idée génératrice, which left its mark on Saygun's music.