İslam Ortaçağı'ndaki bilimsel ve felsefi çalışmaların Batı'ya etkisi: Salerno Tıp Okulu ve Toledo Çevirmenler Okulu örnekleri
The influence of scientific and philosophical studies in Islamic Middle Ages on the West: The examples of the Salernitan Medical School and the Translators School of Toledo
  1. Tez No: 714828
  2. Yazar: YAĞMUR BAŞKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKİN KAYNAK ILTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaçağ'da felsefe ve bilim, İslam düşüncesi, İslam etkisi, Hristiyan Batı düşüncesi, çeviri etkinlikleri, Salerno Tıp Okulu, Toledo Çevirmenler Okulu, Philosophy and science in the Middle Ages, Islamic thought, Islamic influence, Christian Western thought, translation activities, Salernitan Medical School, Translator School of Toledo
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ortaçağ'da Hristiyan Batı ile İslam dünyası arasındaki“karanlık-aydınlık”karşılaştırmasının en belirgin nedeni, olasılıkla Hristiyan Batı dünyası bir birlik oluşturmaya çalışırken İslam dünyasının sahip olduğu refahla, fethettiği topraklarla uygarlığını bilimsel ve kültürel bakımdan daha fazla geliştirilebilmesidir. İslam dünyası bu dönemde Kur'an ile hadislerin ışığında ve yöneticilerin bilimsel merakları ile başka dinlere hoşgörüleri sayesinde Antik Yunan bilgi birikimiyle yoğurulmuş bir bilgi ve kültür birikimi oluşturmuştur. Bu birikim Beytü'l-Hikme (Bilgelik Evi) gibi organize olmuş bir kurumun çatısı altında yapılan çalışmaların sonucu olmuştur. Hristiyan Batı dünyası İslam dünyası ile karşılaştıkça onların bilimsel çalışmalarını Latinceye çevirerek hem ataları saydıkları Antik Yunan bilgi birikimine kavuşmuş hem de İslami bilgi birikimini edinmişlerdir. Ancak bu süreç İslam dünyasından farklı bir yöntemle gerçekleşmiş ve Batı dünyası çeviri etkinliklerini ya bireysel ölçekte ya da Toledo Çevirmenler Okulu gibi daha küçük ölçekli kurumlarda yürütmüştür. Bu çalışmada öncelikle Beytü'l Hikme üzerinden Ortaçağ'da İslam dünyasındaki bilimsel ve felsefi çalışmalar ele alınarak bu çalışmaların tarihsel arka plan doğrultusunda Batı'ya ne yönde etki ettiği İslam düşüncesi ile ilk tanışan yerlerden olan İspanya ve İtalya örnekleri çerçevesinde irdelenecektir. Dolayısıyla bu çalışmanın odak noktasını Hristiyan Batı'nın en önemli iki okulu olan Schola Medica Salernitana (Salerno Tıp Okulu) ve Escuela de Traductores de Toledo (Toledo Çevirmenler Okulu) oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The most significant reason of the“dark-illuminated”comparison between Christian Western and Islamic world in the Middle Ages may be that the Islamic world was able to developed its civilization more scientifically and culturally by its own prosperity, lands conquered while Christian Western world had been struggling to build a uniformity. Islamic world in this period had formed scientific and cultural knowledge molding with Ancient Greek knowledge in the light of Quran with hadiths and thanks to the curiosity of administrators towards science with the tolerance to other religions. This knowledge was the outcome of the studies carried out under an organized institute as Bait'al-Hikmah (the House of Wisdom). Christian Western world both obtained the knowledge of Ancient Greeks, whom they esteemed as their ancestors and acquired Islamic knowledge by translating their scientific works into Latin as they encountered the Islamic world. However, this process occured by a different method from Islamic world, and Western world conducted its translation activities either on an individual scale or in relatively smaller sized institutes like The Translator School of Toledo. In this study, firstly mentioning scientific and philosophical works of Islamic world in the Middle Ages in terms of Bait'al-Hikmah, the way these works had an impact on Western world will be examined based on historical background regarding examples of Spain and Italy, which encountered Islamic thought first. Hence, the focus of this study will consist of the most important schools of Christian West, Schola Medica Salernitana (Salernitan Medical School) and Escuela de Traductores de Toledo (Translator School of Toledo).