Sağlık personelinin probiyotik içeren besinlere karşı tutumu ve algısının belirlenmesi
Determining the attitude and perception of HEALTH professional against probiotic food
  1. Tez No: 714834
  2. Yazar: NAFİKAR BAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Probiyotik Kullanımı, Beslenme, Sağlık, Sağlık personeli, Probiotic, Probiotic Use, Nutrition, Health
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma sağlık personellerinin probiyotikleri tüketim durumlarını saptamak, probiyotik içeren besinlere karşı tutum ve algılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Aralık 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında özel bir hastanede çalışan 236 sağlık personeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, literatürden yararlanılarak oluşturulan anket formu aracılığıyla elde edilmiştir. Covid-19 pandemisi koşulları ve kısıtlamaları dolayısı ile verilerin elde edilişi online platform üzerinden gerçekleştirilmiş, katılımcılar gönüllülük esasına dayalı olarak rastgele örneklem seçimine göre çalışmaya dahil edilmiş ve gönüllü onam formu ile bilgilendirilmişlerdir. Sağlık personelinin %92,4'ü probiyotik ürünün ne olduğunu biliyorken, %7,6'sının ise bilmediği tespit edilmiştir. Katılımcıların %50,9'u, probiyotik ürün bilgisini uzman; doktor veya diyetisyenden edinmişken, %49,5'i eğitim, konferans veya bilimsel toplantılarda ilk defa duymuşlardır. Probiyotik ürün kullanan 150 katılımcının %94,7'si probiyotik ürünlerden fayda gördüğünü belirtmiş, bu ürünlerin en çok tüketilme nedeni olarak "bağırsak sağlığı için faydalı olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi'' cevabı verilmiştir. En çok kullanılan probiyotik gıdalar ise katılımcıların verdiği cevaplarla kefir ve probiyotikli yoğurt olmuştur. Araştırmacı tarafından oluşturulan probiyotik bilgi formu ile grubun bilgi puanı ortalaması 55,27  9,03 olup, alınabilecek puanlar ise minumum (min) 14, maksimum (mak) 70 olarak tespit edilmiştir. Sağlık personeli içinde de meslek gruplarına göre farklı dağılım olduğu, probiyotiklerin bilinirliğinin fazla olmasına rağmen, sağlık personeli arasında probiyotikle ilgili hala eksik ve yetersiz bilgiye sahip olanların bulunduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerle, sağlık personellerine probiyotiklerle ilgili ayrıntılı olarak eğitim verilmesi önemli ve gereklidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the consumption of probiotics of health personnel and to determine their attitudes and perceptions towards foods containing probiotics. It was conducted with 236 health personnel working in a private hospital between December 2020 and January 2021. The research data were obtained through a questionnaire formed by studying the literature. Due to the conditions and restrictions of the Covid-19 pandemic, the data were obtained through the online platform, the participants were included in the study according to random sampling on a voluntary basis and were informed with a voluntary consent form. It was determined that 92.4% of the health personnel knew what a probiotic product was, while 7.6% did not. While 50.9% of the participants received information about probiotic products from a doctor or a dietitian, 49.5% heard it for the first time in education, conferences or scientific meetings. 94.7% of the 150 participants using probiotic products stated that they benefited from probiotic products, and the answer was given as“beneficial for intestinal health and strengthens the immune system”as the most common reason for consumption of these products. The most commonly used probiotic foods were kefir and yoghurt with probiotics, according to the answers given by the participants. With the probiotic information form created by the researcher, the mean knowledge score of the group was 55.27  9.03, and the possible scores were determined as minimum (min) 14 and maximum (max) 70. It is seen that there is a different distribution among health personnel according to occupational groups, and although the awareness of probiotics is high, there is still incomplete and insufficient information about probiotics among health personnel. With the data obtained as a result of the research, it is important and necessary to provide detailed education to health personnel about probiotics.