Bina tasarım ilkeleri açısından tekstil fabrikaları: Kahramanmaraş'tan iki örnek
Textile factories in terms of construction design principles: Two samples from Kahramanmaraş
- Tez No: 714883
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Yapıları, Tekstil Fabrikaları, Mimari Tasarım İlkeleri, Industrial Buildings, Textile Factories, Architectural Design Principles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada tekstil fabrikaları, sanayi yapılarının mimari tasarım ilkeleri açısından ele alınmaktadır. Bu doğrultuda tekstil sektörü ve sanayi yapılarının mimari tasarım sürecine ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Araştırma verileri Kahramanmaraş ili sınırlarında faaliyet gösteren bir tekstil grubunun iki farklı konumda bulunan tekstil fabrikalarındaki 5 adet işletmenin (denim, open end, vorteks, ring, örme) yapı planlarından oluşmaktadır. Yapı planları genel yerleşim, yapı formu, görsel etki, fonksiyonel organizasyon, mekân organizasyonu, büyüyebilirlik, yapı bileşenleri ve konfor şartları ana başlıkları altında incelenmiştir. Elde edilen veriler AUTOCAD programı vasıtasıyla üretilen çizimlerle görselleştirilmiş ve yerinde incelemeler kapsamında elde edilen fotoğraflarla zenginleştirilmiştir. Sonuç olarak, işletmelerin yanlış planlama sonucu ortaya çıkan sorunları tespit edilerek çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, textile factories were discussed in terms of architectural design principles of industrial buildings. In this regard, literature review was conducted related to the architectural design process of industrial buildings in textile sector. The research data consisted of the construction plans of five distinct enterprises of textile factories (denim, open end, vortex, ring, knitting) in two different locations attacted to the similar group operating within the borders of Kahramanmaraş province. Construction plans were evaluated under the headings of general settlement, design form, visual impact, functional organization, space organization, extensibility, building components and comfort conditions. The obtained data were visualized through drawings produced by AUTOCAD software and enriched with photographs obtained within the scope of on-site inspections. As a result of the research, the enterprise problems arosing from bad planning determined and solutions were attempted to be developed.