Titanyum esaslı alaşımların üretilmesi, yapısal, ısısal ve mekaniksel özelliklerin incelenmesi
Production of titanium based alloys, and investigation of structural, thermal and mechanical properties
  1. Tez No: 714884
  2. Yazar: SEDA GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum alaşımı, Normal Katılaştırma, X-ışının Kırınımı, Mikrosertlik, Titanium alloys, Conventional Solidification, X-ray diffraction, Microhardness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Titanyum bazlı alaşımların üretimi ve özelliklerinin karakterizasyonu son yıllarda araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Bunun en önemli nedenleri, Titanyum ve alaşımlarının gaz türbin motorlarında, uçak gövdesi ve balistik zırh üretiminde yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra biyomedikal alanda implant malzemesi olarak da kullanılmasıdır. Bu tez çalışmasında Titanyum esaslı Ti50Cu30Zr15A5 (A= Ag, B, Ni ve Al) alaşımları Normal Katılaştırma (NK) yöntemi ile üretilmiştir. Üretilen Ti-esaslı alaşımların yapısal, mekaniksel ve ısısal özellikleri Enerji dağılımlı X-ışını Spektroskopisi (EDX), X-ışının Kırınımı (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Diferansiyel Termal Analiz (DTA) ile incelenmiştir. Alaşımların mekaniksel özellikleri ise Vickers mikrosertlik cihazı ile belirlenmiştir. XRD analizleri sonucunda AlCu2Zr, TiAl, ZrCu, Cu10Zr7, Ni10Zr7, Ti2Cu, AgZr3, AgZr2, Ti2Cu3, TiB, Cu8Zr3, CuNi2Ti fazları tespit edilmiştir. Bu fazlar SEM analizi ile doğrulanmıştır ve EDX analizleri ile alaşımların yüksek homojenlikte olduğu tespit edilmiştir. Külçe alaşımların DTA analizlerinde endotermik pikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The production of titanium based alloys and characterization of their properties have been attracted attention by the researchers. The most important reasons for this are that titanium and its alloys are widely used in the production of gas turbine engines, airframe and ballistic armor as well as its usage as an implant material in the biomedical field. In this thesis, Titanium based Ti5 0Cu30Zr15A5 (A= Ag, B, Ni and Al) alloys were produced by the Conventional Solidification (CS) method. The structural, mechanical and thermal properties of the Ti-based alloys were analyzed by means Energy-dispersive X-ray Spectroscopy (EDX), X-ray diffraction (XRD), Scannig electron microscopy (SEM), differential thermal analysis (DTA). Mechanical properties of the alloys were measured by the Vickers microhardness. As a result of XRD analysis, AlCu2Zr, TiAl, ZrCu, Cu10Zr7, Ni10Zr7, Ti2Cu, AgZr3, AgZr2, Ti2Cu3, TiB, Cu8Zr3, CuNi2Ti phases were determined. These phases were confirmed by SEM/EDX analysis. It was also determined that the homogeneity of the alloy was high by EDX analysis. From the DTA analysis, it was found out that the ingot alloys exhibited endothermic peaks.