Investigation of the compatibility ofhighway design for electric (ev) andconnected autonomous vehicles (cav) inTurkey
- Tez No: 714890
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKTUĞ TENEKECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli ve Bağlantılı Otonom Araçlar, Akıllı Ulaşım Sistemi, Electric and Connected Autonomous Vehicles, Intelligent Transport System
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzdeki küresel nüfus artışı ile araba kullanım mikrarının artmasına neden olmaktadır. Dizel motorlu araç sayısındaki artış, atmosfere yayılan zehirli gazların hacmini arttırmaktadır. Son yarım yüzyıl içinde geleneksel araçların ürettiği sera gazı yaklaşık 239 milyar ton artmış bulunmaktadır. Bu gazların büyük oranda ortaya çıkmasına neden olan sektörlerden biri de karayolu ulaşım araçlarıdır. Sera gazı salınımının azaltılması ve fosil yakıt rezervlerinin tüketilmemesi için otomotiv sektöründe geleneksel kullanılar araçlar yerine alternatif yeni yakıt teknolojisine ilgi artmış bulunmaktadır. Bu araçların başında elektrikli araçlar gelmektedir. Bir çok ülkede yaygınlaşan bu arabalara, teknolojik gelişmelerinde uygulanmasıyla“otonom araç”kavramını da bu sektör dilimine eklenmiştir. Türkiye`de üretilmeye başlanan bu araçların yakın zamanda yaygınlaşacağı izlenimi verirken mevcut karayollarının incelenme gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bağlantılı otonom araçların seyahat davranışını ve ulaşım altyapısını etkileyecek ana teknoloji türlerinden biri olması bekleniyor. Geçen yüzyıl boyunca yollar, modern araçlarda insan sürücülerinin navigasyonu için güvenli, erişilebilir ve verimli bir ortam sağlamak üzere tasarlanmıştır. Doğru şerit kılavuzu ve otonom araçlarda neredeyse anında tepki süreleri gibi gelişmiş sürüş davranışlarının etkisi ile yol altyapısının planlanması ve tasarımı değişiklik gösterecektir. Bu çalışma, akıllı ulaşım sisteminin gelecekteki adımlarına; Elektrikli (EV) ve Bağlantılı Otonom Araçların (CAV) Türkiye'deki otoyolların belirli bir koridorunun altyapısında uygunluğuna odaklanmaktadır. Ayrıca, ağ analizi, haritalama sistemi ve performans ölçümlerini içerir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Growth in world population brings the transportation problem so the number of vehicles in traffic is increasing every day. Increase in the number of vehicles with internal combustion engines has increased the amount of harmful gases released into the environment. The greenhouse gas produced by traditional vehicles has increased by approximately 239 billion tons in the last half century. One of the sector, which cause these gases to emerge, is road transportation vehicles. In order to reduce greenhouse gas emissions and not to consume fossil fuel reserves, there has been an increased interest in alternative new fuel technology in the automotive industry instead of traditional vehicles. Electric vehicles are at the top of these vehicles. The concept of“autonomous”has been added to this sector segment by applying it to these cars, which are widespread in many countries, in their technological developments. Those vehicles recently begun to produce these vehicles have emerged in Turkey while existing highways need to be inspected for these vehicles. Autonomous vehicles are expected to be one of the main types of disruptive technology that will impact on travel behavior and the transport infrastructure. Roads have been designed over the last century to provide a safe, accessible and efficient environment for the navigation of human drivers in modern vehicles.The influence of enhanced driving behaviours, such as accurate lane guidance and almost instantaneous response times within autonomous vehicles, will transform the planning and design of road infrastructure. This study focusses on the future steps of intelligent transport system and the suitability of Electric (EV) and Connected Autonomous Vehicles (CAV) in the infrastructure of a select corridor of highways in Turkey. In addition, it includes network analysis, mapping system and performance measurements.