Geri Dön

Etil selüloz yapısının kontrollü ilaç salınımının incelenmesi

Investigation of controlled drug delivery of ethyl cellulose

  1. Tez No: 714965
  2. Yazar: BÜŞRA TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya ve Süreç Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109

Özet

İlaç salınım çalışmalarının üzerinde sıkça çalıştığı konular arasında kanser hastalıkları yer almaktadır. Kanserin tedavisi için kullanılan etken maddelerden biri de kurkumindir. Kurkumin doğal polifenolik bitki pigmentidir. Kurkuminin antioksidan, antibakteriyel, antienflamatuar, analjezik ve yara iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Kurkuminin apoptozu indükleyen, tümör metastazını inhibe edebilen antikansorejen madde olduğu da bilinmektedir. Kurkumin hidrofobik ve zayıf biyoyararlanımlı bir yapıya sahiptir. Kurkuminin hidrofobik yapısını bozup biyoyararlanımını artırabilmek için çeşitli polimerik malzemeler yapıya eklenebilmektedir. Kontrollü salınım sistemleri etkin maddenin bölgesel ve/veya sistematik olarak önceden belirlenmiş oranlarda ve spesifik zaman aralıklarında salınım yapılmasını sağlamaktadır. Kontrollü ilaç salınımı ile ilacın zararlı etkilerin de azalma, ihtiyaç duyulan ilaç miktarında azalma, hastaya göre tedavinin belirlenip ilacın dozaj miktarında azalma gözlemlenmektedir. Kontrollü salım sistemlerini hazırlamakta kullanılan biyomalzemeler, doğal veya sentetik olarak elde edilebilen polimerik sistemlerdir ve her geçen gün çeşitleri artmaktadır. Taşıyıcı olarak kullanılan polimerik sistemlerin biyolojik olarak parçalanabilir özellikte olması gerekmektedir. Bu bağlamda kullanılan sistemlerden birisi de etil selülozdur. Etil selüloz, geciktirilmiş ilaç salınım uygulamaları için kullanılan hidrofobik bir polimerdir. Literatürde bulunan çalışmalar araştırıldığında, kurkuminin poli laktik co-glikolik asit, epsilon-kaprolakton, karboksimetilselüloz, pektin gibi taşıyıcı sistemlerle birçok çalışmanın olduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışması doğrultusunda, kurkumin etkin miktarını minimum tutarak, kurkuminin kontrollü salınımını ve etki süresinin uzatılması hedeflenmiştir. Kurkuminin kontrollü salınımını ve ilaç iletim özelliklerini güçlendirmesi için etil selüloz taşıyıcı malzeme olarak tercih edilmiştir. Kurkumin: Etil selüloz yapısına ilaç salınım sistemini daha da etkili hale getirebilmek için kitosan eklenerek Kitosan/Kurkumin: Etil selüloz yapısı sentezlenecektir. Sentezlenen malzemelerin karakterizasyon çalışmaları yapılacak ve salınım testleri gerçekleştirilecektir.

Özet (Çeviri)

Cancer diseases are among the subjects that drug release studies frequently work on. Curcumin is one of the active ingredients used for the treatment of cancer. Curcumin is a natural polyphenolic plant pigment. Curcumin has antioxidant, antibacterial, anti-inflammatory, analgesic and wound-healing properties. It is also known that curcumin is an anticarcinogen substance that induces apoptosis and tumor metastasis. Curcumin has a hydrophobic and weak bioavailable structure. Various polymeric materials can be added to the structure in order to disrupt the hydrophobic structure of curcumin and increase its bioavailability. Controlled release systems ensure that the active substance is released regionally and / or systematically at predetermined rates and at specific time intervals. With controlled drug release, the harmful effects of the drug , the amount of medication needed and the treatment is determined according to the patient and the dosage amount of the drug decreases are observed. Biomaterials used to prepare controlled release systems are polymeric systems that can be obtained naturally or synthetically and their varieties are increasing day by day. The polymeric systems used as carriers must be biodegradable. One of the systems used in this context is ethyl cellulose. Ethyl cellulose is a hydrophobic polymer used for delayed drug release applications. When the studies in the literature were investigated, it was found that curcumin has many studies with carrier systems such as poly lactic co-glycolic acid, epsilon-caprolactone, carboxymethylcellulose, pectin. In this thesis, it is aimed to increase the controlled release of curcumin and its effect duration by keeping the curcumin effective amount to a minimum.. Ethyl cellulose is preferred as the carrier material to strengthen the controlled release and drug delivery properties of curcumin. To make the drug release system more effective in the Curcumin: Ethyl cellulose, by adding chitosan, Chitosan/Curcumin: Ethyl cellulose structure will be synthesized. Characterization studies and release tests of the synthesized materials will be carried out.

Benzer Tezler

  1. Synthesis of cellulose acetate butyrate based polymeric films and their applications

    Selüloz asetat butirat bazlı polimerik filmlerin sentezi ve uygulamaları

    OZAN GAZİ DEHMEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Polimer Bilim ve Teknolojisiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HACER AYŞEN ÖNEN

  2. Photoinitiated metal-free controlled/living radical polymerization using polynuclear aromatic hydrocarbons

    Polinükleer aromatik bileşikler kullanarak ışıkla başlatılmış metal içermeyen atom transfer radikal polimerizasyonu

    ANDRIT ALLUSHI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Kimyaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YUSUF YAĞCI

  3. Altı farklı yöntemle selüloz asetat sentezi

    Synthesis of celulose acetates by six different methods

    EMİR ERİŞİR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    KimyaKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ESAT GÜMÜŞKAYA

  4. Growth and characterization of sol-gel derived Cu(In,Ga)Se2 (CIGS) thin-films and beta irradiation effect

    Cu(In,Ga)Se2 (CIGS) ince filmlerin sol-jel tekniğiyle büyütülmesi, karakterizasyonu ve beta ışınlarının etkisinin incelenmesi

    ŞENGÜL AKYOL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Enerjiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN ÇİMENOĞLU

    PROF. DR. NİLGÜN BAYDOĞAN

  5. Seluloz ve dekstranın akrilatlarda kopolimerizasyonu

    Copolymerization of cellulose and dextran with acrylates

    SUZAN ABDURRAHMANOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    KimyaMarmara Üniversitesi

    PROF. DR. YURDUN FIRAT