Migren hastalarında migren sıklığı, şiddeti ve yaşam kalitesi ile triptofan kinürenin yolağı metabolitlerinin ilişkisi
The relationship of migraine frequency, intensity and quality oflife and triptophan kyunurea tradition metabolites in migrainepatients
- Tez No: 714977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ABUŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: migren, neopterin, triptofan kinürenin yolağı, migraine, neopterin, tryptophan kynurenine pathway
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada migren hastalarında migren sıklığı, şiddeti ve yaşam kalitesi ile triptofan kinürenin yolağı metabolitlerinin ilişkisini araştırmayı hedefledik. Yöntem: Çalışma 44 hasta 44 kontrol grubu bireyler üzerinde yapıldı. Yaşam kalitesi değerlendirilmesi için hasta ve kontrol grubundan Beck depresyon, anksiyete ve MIDAS (migren özürlülük değerlendirilmesi ölçeği) ölçekleri toplandı. LC/MS-MS cihazında triptofan kinürenin yolağı metobolitleri ölçüldü. Elisa yöntemi ile ölçülen neopterin sonuçları karşılaştırıldı. Tüm istatistiksel analizler R (version 3.6.0; The R Project for Statistical Computing; Vienna, Austria) programı yardımıyla gerçekleştirildi. Spearmen korelasyon analizi, örneklem t – testi, Yates süreklilik düzeltmeli ki – kare testi ve Mann – Whitney U ve Kruskal-Wallis testlerinden yararlanıldı. Bulgular: Çalışmamız 53'ü kadın (%60,2), 35'i (%39,8) erkek olmak üzere toplam 88 kişi ile gerçekleştirildi. Katılımcıların, 44'ü migren tanılı hasta grubu ve 44'ü ise sağlıklı kontrol grubu bireylerdi. Hasta grubunda beck anksiyete ve beck depresyon puanı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (sırasıyla, p0,05). Ayrıca, hasta grubunda laboratuvar bulguları hastaların cinsiyetlerine ve MIDAS derecesine göre anlamlı farklılık göstermemekteydi. Sonuç: Migren ve oluşturduğu komorbiditeler bireyi maddi, manevi olarak olumsuz etkilemekte ve kşinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Migrende görülen başağrısına yaklaşım psikiyatrik ve biyokimyasal temelli olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the relationship between migraine frequency, severity and quality of life in migraine patients and the pathway metabolites of tryptophan kynurenine. Materials and Methods: The study was conducted on 44 patients and 44 control group individuals. Beck depression, anxiety and MIDAS (migraine disability assessment scale) scales were collected from the patient and control groups for quality of life assessment. The pathway metabolites of tryptophan kynurenine were measured in the LC/MS-MS device. The results of neopterin measured by the Elisa method were compared. All statistical analyzes were performed with the help of R (version 3.6.0; The R Project for Statistical Computing; Vienna, Austria). Spearmen correlation analysis, sample t-test, Yates continuity corrected chi-square test, and Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used. Results: Our study was carried out with a total of 88 people, 53(60,2%) women and 35 (39,8%) men. Of the participants, 44 were in the migraine patient group and 44 were in the healthy control group. Beck anxiety and beck depression scores were statistically significantly higher in the patient group (p0,05). In addition, laboratory findings in the patient group did not differ significantly according to the gender of the patients and MIDAS grade. Conclusion: Migraine and its comorbidities negatively affect the individual materially and morally and reduce the quality of life of the individual. The approach to headache seen in migraine should be based on psychiatric and biochemical.