Epizodik ve kronik migren hastalarında bilişsel işlevler, empati ve psikolojik acı ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between cognitive functions, empathy and psychological pain in patients with episodic and chronic migraine
  1. Tez No: 949028
  2. Yazar: NAZMİYE İLAYDA DIŞPINAR USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE YASEMİN ÇALLI, PROF. DR. SAİME FÜSUN MAYDA DOMAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel İşlevler, Empati, Migren, Psikolojik Acı, Sosyal Biliş, Yürütücü İşlevler, Cognitive Functıons, Empathy, Executive Function, Migraine, Psychological Pain, Social Cognition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Migren, yalnızca nörovasküler bir hastalık olmanın ötesinde; bilişsel, duygulanımsal ve sosyal işlevselliği çok boyutlu biçimde etkileyen kompleks bir klinik tablodur. Epizodik ve kronik alt tipleri olup özellikle kronik migren (KM)' de hastalığın bireyin bilişsel performansı ve sosyal etkileşim becerileri üzerinde daha derin yansımalar oluşturduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; migren tanılı bireylerde sosyal biliş, yürütücü işlevler, bellek, empati ve psikolojik acı düzeylerini değerlendirmek ve bu değişkenlerin epizodik migren (EM) ve KM ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Aynı zamanda hastalık süresi, atak sıklığı ve ağrı şiddeti ile bilişsel işlevler, empati ve psikolojik acı arasındaki ilişkilerin incelenmesi hedeflenmektedir. Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kesitsel nitelikte yürütülmüş bir tez çalışması olup, Etik Kurul onayı alındıktan sonra yapılmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş arası, KM ve EM tanısı olan, herhangi bir profilaktik ilaç tedavi almayan, en az 8 yıl örgün eğitim almış, nöroloji ve baş ağrısı polikliniklerine başvurarak migren tanısı almış olan hastalardan 48 EM ve 48 KM tanılı toplam 96 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya 48 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Testi tamamlamasına engel fiziksel rahatsızlığı, ek nörolojik hastalığı, mental retardasyonu ve SCID-5 ile klinik görüşme sonucu psikiyatrik hastalığı olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya alınan hastalardan Aydınlatılmış Onam alınmış, Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu doldurulmuş, Penn Computerized Neurocognitive Battery (Penn Bilgisayarlı nörobilişsel test bataryası (Penn CNB)), Baş Ağrısı Etki Testi (HIT-6), Migren Özürlülük Değerlendirme Ölçeği (MİDAS), Vizüel Analog Ağrı Skalası (VAS), Bilişsel ve Duygulanımsal Empati ölçeği (BDEÖ), psikolojik acı puanları Psikolojik Acı Ölçeği (PAÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Migren tanılı hastalarda sosyal biliş, yürütücü işlevler, yüz ve görsel-uzamsal bellek, empati düzeyleri ve psikolojik acı açısından kontrol grubuna göre anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sosyal bilişi değerlendiren duygu tanıma testi doğru cevap sayıları migren grubunda daha düşük, yanıt süreleri ise daha uzundur; özellikle korku, öfke ve üzüntü yüzlerinin tanınma testlerinde daha düşük puan aldıkları gözlemlenmiştir. KM grubunun, EM grubu ve kontrol grubuna göre sosyal biliş testlerinde daha düşük başarı gösterdikleri ve daha fazla yanlış cevap verdikleri görülmüştür. Migren grubunun yürütücü işlev beceri düzeyi, özellikle bilişsel esnekliği değerlendiren testlerde; başarılan kategori sayısı, doğru yanıt sayısı ve tepki süresi açısından kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Bu bozulmalar KM grubunda daha belirgin izlenmiştir. Migren süresi, atak sıklığı ve şiddetiyle yürütücü işlev performansı arasında negatif korelasyonlar bulunmuştur. Yüz belleği testlerinde migren grubu daha az doğru yanıt vermiş ve daha fazla yanlış yapmıştır; bu bozulma KM grubunda daha dikkat çekicidir. Görsel-uzamsal bellek testlerinde ise özellikle KM grubunda doğru yanıt sayıları anlamlı olarak düşük saptanmış olup atak sıklığı ve ağrı şiddeti ile bellek performansı arasında negatif yönlü korelasyon bulunmuştur. Empati değerlendirmesinde, migren grubunun bilişsel empati ve toplam empati puanları kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur. Bu fark KM grubunda daha belirgindir. Migren süresi ile empati düzeyleri arasında negatif korelasyon bulunmuş olup atak sıklığı ve şiddeti ile korelasyon bulunmamıştır. Son olarak, psikolojik acı puanları migren grubunda, özellikle de KM tanılı hastalarda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Psikolojik acı ile atak sıklığı, migrenin günlük yaşam etkisi ve engellilik derecesi arasında pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız, migren tanılı hastalarda sosyal biliş, empati ve psikolojik acının birlikte değerlendirildiği literatürdeki ilk çalışma olduğu için literatüre önemli bir katkı sunacağını düşünmekteyiz. Bulgularımız, migren hastalarının sosyal biliş, yürütücü işlevler, yüz belleği, görsel-uzamsal bellek, empati becerileri ve psikolojik acı puanları açısından sağlıklı kontrollerden anlamlı biçimde farklılaştığını ortaya koymaktadır. Özellikle KM olan hastalarda etkilenmenin daha belirgin olması, sosyal biliş ve empati becerilerindeki bozulmaların sosyal işlevsellik üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği, dolayısıyla migrenin yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini artırabileceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, psikiyatrik müdahale ve desteklerin erken dönemde başlatılması, hastalığın sosyal işlevselliğe olan etkisini önlemeye yönelik koruyucu bir yaklaşım olarak önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Migraine is not only a neurovascular disease but also a complex clinical condition that affects cognitive, affective and social functioning in a multidimensional way. Migraine has episodic and chronic subtypes and it is suggested that the disease has deeper repercussions on the cognitive performance and social interaction skills of the individual, especially in chronic migraine (CM). The main aim of this study was to evaluate the levels of social cognition, executive functions, memory, empathy and psychological suffering in individuals diagnosed with migraine and to reveal the relationship between these variables and episodic migraine (EM) and CM. It is also aimed to examine the relationships between duration of illness, frequency of attacks and pain severity with cognitive functions, empathy and psychological pain. Materials and Method: The study was a cross-sectional thesis study conducted at Health Sciences University Erenköy Mental and Neurological Diseases Training and Research Hospital after obtaining Ethics Committee approval. A total of 96 patients aged 18-65 years, diagnosed with EM and CM, not receiving any prophylactic medication, having at least 8 years of formal education, and diagnosed with migraine by applying to neurology and headache outpatient clinics, 48 with EM and 48 with CM were included in the study. Forty-eight healthy controls were included in the study. Patients with physical discomfort, additional neurologic disease, mental retardation and psychiatric illness as a result of clinical interview with SCID-5 were not included in the study. Informed consent was obtained from the patients included in the study, Sociodemographic and Clinical Data Collection Form was completed, Penn Computerized Neurocognitive Battery (Penn CNB), Headache Impact Test (HIT-6), Migraine Disability Assessment Scale (MIDAS), Visual Analog Pain Scale (VAS), Cognitive and Affective Empathy Scale (CEAS), and Psychological Pain Scale (PSS) were applied. Results: Significant differences were found in social cognition, executive functions, facial and visuospatial memory, empathy levels and psychological pain in patients with migraine compared to the control group. The number of correct answers in the emotion recognition test, which evaluates social cognition, was lower and response times were longer in the migraine group; it was observed that they scored lower especially in the recognition tests of fear, anger and sadness faces. It was observed that the KM group showed lower success in social cognition tests and gave more incorrect answers than the EM group and the control group. The executive function skill level of the migraine group was found to be statistically significantly lower than the control group in terms of the number of categories achieved, the number of correct responses and reaction time, especially in the tests evaluating cognitive flexibility. These impairments were more pronounced in the KM group. Negative correlations were found between the duration, frequency and severity of migraine attacks and executive function performance. In facial memory tests, the migraine group gave fewer correct answers and made more errors; this impairment was more striking in the CM group. In visuospatial memory tests, the number of correct responses was significantly lower, especially in the KM group, and negative correlations were found between the frequency of attacks and pain severity and memory performance. In empathy assessment, cognitive empathy and total empathy scores of the migraine group were significantly lower than the control group. This difference was more pronounced in the KM group. There was a negative correlation between the duration of migraine and empathy levels, but no correlation was found with the frequency and severity of attacks. Finally, psychological pain scores were found to be significantly higher in the migraine group, especially in patients diagnosed with CM. Positive correlations were found between psychological pain and frequency of attacks, daily life impact of migraine and degree of disability. Conclusion: Since our study is the first study in the literature in which social cognition, empathy and psychological pain were evaluated together in patients with migraine, we believe that it will make an important contribution to the literature. Our findings revealed that migraine patients differed significantly from healthy controls in terms of social cognition, executive functions, facial memory, visuospatial memory, empathy skills and psychological pain scores. It is predicted that the more pronounced effect of migraine, especially in patients with CM, and impairments in social cognition and empathy skills may have negative effects on social functioning, thus increasing the negative impact of migraine on quality of life. Accordingly, early initiation of psychiatric intervention and support is important as a preventive approach to prevent the impact of the disease on social functioning.