Bir üniversite hastanesinde yoğun bakımda çalışan hemşirelerin yaşlı hastalarda fiziksel tespit kullanım algısı
The perception of physical detection in nurses working in intensive care in a university hospital for elderly patients
- Tez No: 714989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ESKİMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: fiziksel tespit, yaşlı hasta, yoğun bakım hemşireliği, hasta güvenliği, physical restraint, elderly patient, intensive care nursing, patient safety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaşlı hastada fiziksel tespit uygulamasına ilişkin algılarının değerlendirmesi amacıyla yapılan araştırma tanımlayıcı ve kesitseldir. Araştırmanın evrenini, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Araştırma da örneklem seçimine gidilmemiş ancak araştırmaya katılmayı kabul eden 142 hemşire ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından oluşturulan Bilgi Formu ve Tespit Kullanım Algı Anketi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, standart sapmalar, yüzdeler, ortalama,“Mann-Whitney U”test (Z-tablo değeri), bağımsız üç veya daha fazla grubun ölçüm değerleriyle karşılaştırılmasında“Kruskal-Wallis H”test kullanılmıştır. Araştırmada, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin PRUQ(Perceptions of Restraint Use Questionnaire) puanlarının ortalaması 4.21±0.35 olup, hemşirelerin yaşlı hastada fiziksel tespit kullanım algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin çalıştıkları yoğun bakım üniteleri ve çalışılan yoğun bakım ünitelerinin basamak düzeyleri ile PRUQ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaş grupları ile PRUQ puanları arasında negatif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yoğun bakım ünitelerinde hemşirelerin yaşlı hastaların bakımında fiziksel tespit uygulamasını en çok hasta güvenliğini sağlamak amacı ile uyguladıkları görülmüştür. Araştırma sonucunda yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaşlı hastada fiziksel tespit uygulama algılarının yüksek olduğu, fiziksel tespit uygulamasına yönelik eğitim düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaşlı hastanın bakımında fiziksel tespit uygulamasına yönelik eğitim planları oluşturulması, uygulama rehber ve kılavuzlarının oluşturulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The study conducted to evaluate the perceptions of nurses working in intensive care units regarding the practice of physical restraint in elderly patients is descriptive and cross-sectional. Nurses working in intensive care units of Çukurova University Balcalı Hospital Health Practice and the Research Center has formed the universe of research. No sample selection was made in the research, but It was completed with 142 nurses who agreed to participate in the study. Information Form and the Detection Use Perception Questionnaire created by researcher were used in collecting data. In evaluating the data, percentages, mean,“Mann-Whitney U”test (Z-table value), with measurement values of three or more independent groups“Kruskal-Wallis H”test was used for comparison. In the study, ıt was determined that the avarage of PRUQ(Perceptions of Restraint Use Questionnaire) scores of nurses working in intensive care units is 4.21±0.35 and nurses' perception of use of physical restraint in the elderly patients is high. It was determined that there was a statistically significant difference between Intensive care units where nurses work and levels of intensive care units worked in and PRUQ scores. Between age groups of nurses working in intensive care units and their PRUQ scores was determined meaningful relationship as statistically, negatively and very weakly. It has been observed that nurses working in intensive care units use physical restraint practice in the care of elderly patients to provide security of patients. As a result of the research, It was observed that nurses working in intensive care units have a high perception of physical restraint practice for elderly patients, and their education level on physical restraint practice is low.It may be suggested that training plans for nurses working in intensive care units for physical restraint practice in the care of elderly patients should be created, and practice guides and guidelines should be created.