Pandemi sürecinde hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyum düzeyleri ve etkileyen faktörler
Levels of nurses' compliance with isolation precautions and affecting factors during the pandemic process
  1. Tez No: 803245
  2. Yazar: MELİKE NUR ERPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİDE FAYDALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, izolasyon önlemleri, pandemi, uyum, Compliance, isolation precautions, nurse, pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hemşireler pandemi sürecinde hemşirelerin klinik, yoğun bakım ve ameliyathane gibi hizmet verdikleri tüm alanlarda COVID-19 şüphelisi ya da hastalarına tedavi ve bakım vermek durumunda oldukları için izolasyon önlemlerine uyumları oldukça önemlidir. Bu araştırma; pandemi sürecinde hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyum düzeyleri ve etkileyen faktörleri tespit etmek amacı ile gerçekleştirildi. Bu tanımlayıcı, ilişki arayıcı çalışma, 26.11.2020 – 15.04.2021 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde çalışan 274 hemşire üzerinde uygulandı. Veriler,“Anket Formu”ve“İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği - İÖUÖ”kullanılarak kapalı zarf usulü ve anket tekniği ile toplandı. Verilerin analizinde, bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında Tukey testi ve ilişki arayışında Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Araştırma öncesi etik kurul ve ilgili kurumdan izinleri alındı. Katılımcılara bilgilendirilmiş onam formu imzalatıldı. Çalışmaya katılan hemşireler 20-53 yaş aralığında olup, %69,7si kadındır. Mesleki deneyimleri ortalama 2,19±0,61 yıldır ve pandemi sürecinde %74,8'i hem gece hem gündüz vardiyasında çalışmıştır. Hemşirelerin %86,5'i pandemi sürecinde izolasyon önlemleri konusunda eğitim almışken, %58,4'ü izolasyon önlemlerine uyumda sorun yaşadığını belirtmiştir. Çalışmamıza katılan hemşirelerin özdeğerlendirmelerine göre pandemi öncesi İÖUÖ puan ortalamaları 66,43±7,04 iken, pandemi sonrası 70,44±5,59 olarak artmıştır. Hemşirelerin İÖUÖ ve alt boyut puanları pandemi öncesi ve sonrası anlamlı şekilde farklıdır (p0,05). Hemşirelerin %41,2'si izolasyon önlemlerine uyumda güçlük yaşama nedeni olarak çalışma koşullarının yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. %31,8'i bunu şüpheli veya doğrulanmış COVID-19 hastalarının yüksek yoğunluğuna bağladı. Hemşirelerin %30,3'ü kişisel koruyucu ekipman eksikliğini veya yokluğunu etkili bir faktör olarak, %27,4'ü ise pandemi sırasında izolasyon önlemleri konusunda hizmet içi eğitimin olmamasını belirtmiştir. Çalışma sonucunda pandemi sürecinde hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyum düzeylerinin arttığı saptanmıştır. İzolasyon önlemlerine uyumu etkilediği tespit edilen faktörler dikkate alınarak iş yaşamı koşullarının düzenlenmesi, denetlenmesi, kurum politikaları ile uygun çalışma koşullarının sağlanması, pandemi yönetimde uygun prosedürlerin oluşturulması ve izolasyon önlemleri konusunda eğitimlerin güncellenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nurses' adherence to isolation precautions is crucial during the pandemic as they are required to provide treatment and care to COVID-19 suspects or patients in all various areas such as clinics, intensive care units, and operating rooms. This study aimed to determine the level of adherence of nurses to isolation precautions during the pandemic and identify the influencing factors. This descriptive, correlational study was conducted on 274 nurses working at a university hospital between November 26, 2020 and April 15, 2021. The data was collected using a closed-envelope method and questionnaire technique, utilizing the“Questionnaire”and“Scale of Compliance with Isolation Precautions - SCIP”. The analysis of the data involved the use of Independent Sample t-test and One-Way ANOVA for comparing multiple groups, Tukey test for post-hoc comparisons, and Pearson correlation analysis for exploring relationships. Prior to the research, permissions were obtained from the ethics committee and relevant institution. Informed consent forms were signed by the participants. The nurses participating in the study were between the ages of 20 and 53, with 69.7% being female. Their average professional experience was 2.19±0.61 years, and during the pandemic, 74.8% of them worked both day and night shifts. While 86.5% of the nurses received training on isolation precautions during the pandemic, 58.4% of them reported experiencing difficulties in adhering to isolation precautions. According to the self-assessments of the nurses who participated in our study, the mean scores of adherence to SCIP before the pandemic were 66.43±7.04, whereas after the pandemic, the scores increased to 70.44±5.59. The SCIP and sub-dimension scores of the nurses were significantly different before and after the pandemic (p0,05). 41.2% of the nurses stated inadequate working conditions were the reason for difficulties in adhering to isolation precautions. 31.8% of nurses attributed the difficulties in adhering to isolation precautions to the high density of suspected or confirmed COVID-19 patients. 30.3% nurses identified the lack or absence of personal protective equipment as an influential factor, while 27.4% mentioned the absence of in-service training on isolation precautions during the pandemic. As a result of the study, it was determined that the level of compliance of nurses with isolation precautions increased during the pandemic process. Considering the factors that have been found to affect compliance with isolation measures, it is recommended to regulate and supervise work life conditions, to provide appropriate working conditions with corporate policies, to establish appropriate procedures in pandemic management and to update trainings on isolation precautions.