Farklı bilinçli farkındalık düzeyine sahip psikolojik danışman adaylarında psikolojik iyi oluş ve yaşamın doyumunun incelenmesi
- Tez No: 715021
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. Sülen ŞAHİN KIRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışma adayı, bilinçli farkındalık, psikolojik iyi oluş, yaşam doyumu
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada, KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde eğitim gören psikolojik danışman adaylarının sahip oldukları bilinçli farkındalık düzeyi ile psikolojik iyi oluşları ve yaşam doyumunun arasındaki ilişkini incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma bölümünde öğrenim görmekte olan 164 öğrenci, evrenini ise 216 psikolojik danışman adayı öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna, Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerden toplanan verilerin analiz işlemi SPSS 24 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin normallik testi ile normal dağılıma uyup uymadığı belirlenmiş ve verilerin Shapiro Wilk ya da Kolmogorov Smirnov değerlerine bakıldığında normal dağılıma uymadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda tüm testler nonparametrik testlerden seçilmiştir. Çalışmada kullanılan ölçeklerin birbirleri ile olan ilişkilerine yönelik spearman korelasyon analizi yapılmıştır. Daha sonra demografik değişkenler ile ölçeklerin karşılaştırılması da mann whitney u testi ile kruskall wallis testi uygulanarak anlamlılıklar değerlendirilmiştir. Son olarak Bilinçli Farkındalık Ölçeği ile bazı değişkenlerin arasındaki ilişkiye yönelik lineer regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulguların ışığında, psikolojik danışman adayı öğrenciler üzerinde yapılan bu çalışmada adayların bilinçli farkındalık, psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumları arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenler göz önüne aldığı zaman bilinçli farkındalığın öğrenim görülen sınıf, algılanan anne tutumu, aile gelir düzeyi, benlik düzeyi, arkadaşlık ilişkisi kurabilme düzeyi ve not ortalaması değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, yaşam doyumunun öğrenim görülen sınıf, aile gelir düzeyi, benlik düzeyi, arkadaşlık ilişkisi kurabilme düzeyi ve algılanan baba tutumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, psikolojik iyi oluşun ise algılanan baba tutumu, benlik düzeyi, arkadaşlık ilişkisi kurabilme ve aile gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the level of conscious awareness of psychological counselor candidates studying at the Faculty of Education of the European University of Lefke, KKTC, and their psychological well-being and life satisfaction. The sample of the study consists of 164 students who are studying at the Guidance and Psychological Counseling Department of the European University of Lefke, KKTC in the academic year of 2019-2020, and the population of the study consists of 216 psychological counselor students. Personal Information Form, Conscious Awareness Scale, Psychological Well-Being Scale and Life Satisfaction Scale were applied to the sample group during the data collection phase. The analysis of the data collected from the students was done with the SPSS 24 package program. It was determined whether the data conformed to the normal distribution with the normality test. And it was determined that the Shapiro Wilk or Kolmogorov Smirnov values of the data did not comply with the normal distribution. Accordingly, all tests were selected from nonparametric tests. Spearman correlation analysis was performed for the relationships between the scales used in the study with each other. Then, the comparison of demographic variables and scales, and significances were evaluated by applying the mann whitney u test and the kruskall wallis test. Finally, linear regression analysis was performed for the relationship between the Conscious Awareness Scale and some variables. In the light of the findings, it was determined that there were significant relationships between the candidates' conscious awareness, psychological well-being and life satisfaction in this study conducted on psychological counseling students. Considering the demographic variables, It has been found that; conscious awareness differs significantly according to the class studied, perceived maternal attitude, family income level, self-level, level of friendship and grade point average, life satisfaction differs significantly according to the variables of class studied, family income level, self-level, level of friendship and perceived father attitude, psychological well-being differs significantly according to the variables of perceived father attitude, self-level, ability to establish friendship relations and family income level