Broyler rayonlarına doğal antioksidan ilavesinin performans, lipit oksidasyonu ve göğüs etinde beyaz çizgi oluşumu üzerine etkileri
Effects of the supplementation of natural antioxidant to the broiler diets on performance, lipid oxidation and white striping on breast meat
  1. Tez No: 715035
  2. Yazar: MURAT DEVRİM KALYONCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SAÇAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Beyaz çizgi, Broyler performansı, Göğüs eti, Lipit oksidasyonu, Antioxidants, Broiler performance, White striping, Breast meat, Lipit oxidation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada okside ve normal yağ içeren broyler rasyonlarına doğal antioksidan ilavesinin performans, lipit oksidasyonu ve göğüs etinde beyaz çizgi oluşumu üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak 320 adet kuluçkadan yeni çıkmış Ross 308 ırkı erkek broyler civciv kullanılmıştır. Her biri 80 adet civcivden oluşan 4 grup düzenlenmiş ve her bir grup 10 civcivden oluşan 8 alt gruba ayrılmıştır. Hayvanlar başlangıç (0-10 gün), büyütme (11-22 gün) ve bitiş (23-40 gün) olmak üzere 3 dönem rasyon ile beslenmişlerdir. Bazal rasyona okside veya normal yağ ile bitkisel bir antioksidan karışımı (AV3-Mangebati) 0,3g/kg düzeyinde ilave edilmiştir. Deneme gruplarının düzeni: 1.Grup: Bazal rasyon + Normal peroksit değerine sahip yağ ilavesi (Negatif Kontrol), 2.Grup: Bazal rasyon + Normal peroksit değerine sahip yağ ilavesi + 0,3 g/kg AV3, 3.Grup: Bazal rasyon + Yüksek peroksit değerine sahip yağ ilavesi (Pozitif Kontrol), 4.Grup: Bazal rasyon + Yüksek peroksit değerine sahip yağ ilavesi + 0,3 g/kg AV3, şeklinde planlanmıştır. Deneme sonunda okside yağ ilavesi ile CA (P=0,008), CAA (P=0,00) ve YDO (P=0,022) önemli derecede azalmıştır. Yem tüketimi yağın kalitesinden etkilenmemiştir. Okside veya normal yağ içeren rasyonlara antioksidan ilavesi ile CA (P=0,016), CAA (P=0,016) ve YDO (P=0,050) önemli düzeyde iyileşmiştir. Okside yağ ve antioksidan ilavesi arasında 0-10 günlük yaşta YT dışında interaksiyon bulunmamıştır. Okside yağ ilavesiyle göğüs etinde HY (P=0,022), orta şiddette beyaz çizgi oranı (%75) ve MDA düzeyi (P=0,003) artarken, antioksidan ilavesiyle pH (P=0,005) ve beyaz çizgi oluşumu (%12,5) azalmış, KM (P= 0,003) ve HK (P=0,047) düzeyleri artmıştır. Kuru madde (P=0,008) ve HK (P=0,002) düzeylerinde yağ kaynağı ve antioksidan ilavesi arasında interaksiyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of natural antioxidant supplementation in broiler diets containing oxidized or fresh oil on performance, lipid oxidation and white striping in breast meat were investigated. In this research, 320 newly hatched Ross 308 male broiler chicks were used as animal material. 4 groups of 80 chicks each were arranged and each group was divided into 8 replicates of 10 chicks. Chicks were fed with the diets for 3 periods as starter (0-10 days), grower (11-22 days) and finisher (23-40 days). A mixture of oxidized or normal oil and a herbal antioxidant (AV3-Mangebati) was added to the basal diet at a level of 0,3g/kg. The layout of the experimental groups: Group 1: Basal ration + fresh oil having normal peroxide value - ≤20 mEq/kg - (Negative Control), Group 2: Basal ration + fresh oil + 0,3 g/kg AV3, Group 3: Basal ration + oxidized oil having high peroxide value - 20 mEq/kg- (Positive Control), Group 4: Basal ration + oxidized oil + 0,3 g/kg AV3. At the end of the experiment, BW (P=0.008), BWG (P=0.00), and FCR (P=0,022) were significantly decreased with the addition of oxidized oil. Feed consumption was not affected by the quality of the oil. BWG (P=0,016) and FCR (P=0,050) were significantly improved with the addition of antioxidants to the diets containing oxidized or fresh oil. No interaction was found between the addition of oxidized oil and antioxidant, except for FI at the age of 0-10 days. While EE (P=0,022), white striping score (75%) and MDA level (P=0,003) increased in breast meat with the addition of oxidized oil, pH (P=0,005) and white striping score (12.5%) decreased with the addition of antioxidants. Dry matter (P= 0,003) and CA (P=0,047) levels increased. An interaction was found between the oil source and antioxidant supplementation in DM (P=0,008) and CA (P=0,002) levels