Lizozim içeren mikropartiküllerin inhalasyon formülasyonlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi
Microparticles containing lysozymeinhalation formulationspreparation and evaluation
  1. Tez No: 715053
  2. Yazar: NİLHAN ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DEVRİM GÖKBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğerlere Hedefleme, İnhalasyon, Kistik Fibrozis, Lizozim, Mikropartikül, Cystic Fibrosis, Inhalation, Lysozyme, Microparticle, Targeting to Lung
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Lizozim İçeren Mikropartiküllerin İnhalasyon Formülasyonlarının Hazırlanması ve Değerlendirilmesi Kistik fibrozis (KF) kalıtsal bir hastalıktır. KF'e neden olan genetik değişiklik nedeni ile KF'li hastalarda vücuttaki bütün salgılar susuz, koyulaşmış ve yoğun kıvamda olup akışkan özelliği kaybolmuştur. Bu nedenle; akciğer, karaciğer, pankreas ve bağırsaklar gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır. KF'li bireylerin akciğerlerinde erken yaşlarda en sık stafilokok (Staphylococcus aures) ve Haemophilus influenzae, ilerleyen yaşlarda ise psödomonas (Pseudomonas aeruginosa) ile enfeksiyonlar gelişmektedir. Başta psödomonas ve stafilokoklar olmak üzere mikroorganizmaların solunum yollarına yerleşmesi bu mikroorganizmaların kronik kolonizasyonuna neden olmaktadır. Akciğerlerde başlangıçtaki mukoid olmayan tiplerle geçici psödomonas kolonizasyonunun yerini, tedavi edilmeyen bireylerde daha sonra aljinat örtüsü ile kaplı mukoid koloniler ile kalıcı, kronik psödomonas kolonizasyonu almaktadır. Kronik psödomonas enfeksiyonlarında, mikroorganizmaların solunum sisteminden tam olarak temizlenmesi mümkün olmaz. Bu nedenle KF'li bireylerde psödomonasın solunum yollarında ilk kez saptandığı erken dönemde, mukoid kolonilere dönmeden uzun süreli antibiyotik tedavisi ile yok edilmesi çok önemlidir. Bununla birlikte, uzun süreli antibiyotik kullanımına bağlı olarak pek çok mikroorganizmada artan bir antibiyotik direnç sorunu ile karşılaşılmaktadır. Klasik antibiyotiklere karşı direnç gelişimindeki artış, enfeksiyöz patojenlere karşı etkili yeni antimikrobiyal ajanların geliştirilmesi gerekliliğini gündeme getirmiştir. Bağışıklık sisteminin temel bileşenleri olan antimikrobiyal peptitler ve proteinler antibiyotiklere alternatif olarak düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, inhalasyon yolu ile uygulanmak üzere KF'deki enfeksiyon etkenlerine karşı etkili lizozim içeren mikropartiküler sistemler geliştirmek ve değerlendirmektir. Antimikrobiyal etkili bir protein olan lizozim, klasik antibiyotiklere alternatif olarak kullanılmıştır. Lizozimin stabilitesini korumak, akciğerlere etkili bir şekilde taşınmasını sağlamak ve salım hızını kontrol edebilmek amacıyla biyolojik olarak uyumlu ve biyolojik olarak parçalanabilen bir polimer olan polikaprolakton (PCL) kullanılarak mikropartikülleri hazırlanmıştır. Lizozim suda çözünen bir protein olduğu için mikropartiküllerinin hazırlanmasında su içinde yağ içinde su (s/y/s) tipi emülsiyon çözücü buharlaştırma yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan mikropartiküllerde partikül büyüklüğü ve dağılımı, morfolojisi, yükleme etkinliği, üretim verimi ve çözünme hızı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Optimum özelliklere sahip mikropartiküllerin belirlenmesi için 24 full faktöriyel deney tasarımı kullanılmıştır. Belirlenen optimum mikropartikül formülasyonunun aerodinamik özellikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar lizozim içeren PCL mikropartiküllerinin akciğerlerde etkin bir şekilde tutulabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; KF tedavisinde lizozim içeren PCL mikropartiküllerinin pulmoner veriliş için etkin bir dozaj formu olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Preparation and Evaluation of Inhalation Formulations of Lysozyme Containing Microparticles Cystic fibrosis (CF) is an inherited disease. Due to the genetic change that causes CF, all secretions in the body are dehydrated, darkened and have a dense consistency, and their fluidity is lost in patients with CF. Because; secretions accumulate in the channels of organs such as the lungs, liver, pancreas and intestines, causing obstruction, infections and damage. In the lungs of individuals with CF, infections with staphylococci (Staphylococcus aures) and Haemophilus influenzae most frequently develop in early ages, and with pseudomonas (Pseudomonas aeruginosa) in later ages. The settlement of microorganisms, especially pseudomonas and staphylococci, in the respiratory tract causes chronic colonization of these microorganisms. Initial transient pseudomonas colonization of the lungs with non-mucoid types is replaced by persistent, chronic pseudomonas colonization in untreated individuals, with later mucoid colonies covered with an alginate mantle. In chronic pseudomonas infections, it is not possible to completely clear the microorganisms from the respiratory system. Therefore, in the early period when pseudomonas is detected in the respiratory tract for the first time in individuals with CF, it is very important to eradicate it with long-term antibiotic therapy before it returns to mucoid colonies. However, an increasing problem of antibiotic resistance is encountered in many microorganisms due to long-term use of antibiotics. The increase in the development of resistance against classical antibiotics has brought up the necessity of developing new antimicrobial agents effective against infectious pathogens. Antimicrobial peptides and proteins, which are essential components of the immune system, are considered as alternatives to antibiotics. The aim of this study is to develop and evaluate microparticular systems containing lysozyme effective against infectious agents in CF for inhalation administration. Lysozyme, an antimicrobial effective protein, has been used as an alternative to classical antibiotics. Microparticles of lysozyme were prepared using polycaprolactone (PCL), a biocompatible and biodegradable polymer, in order to maintain the stability of the lysozyme, ensure its efficient transport to the lungs and control the release rate. Since lysozyme is a water-soluble protein, water-in-oil (w/y/s) type emulsion solvent evaporation method was used in the preparation of its microparticles. Particle size and distribution, morphology, loading efficiency, production efficiency and dissolution rate experiments were carried out in the prepared microparticles. 2 4 full factorial experimental designs were used to determine microparticles with optimum properties. The aerodynamic properties of the determined optimum microparticle formulation were evaluated. The results showed that PCL microparticles containing lysozyme can be effectively retained in the lungs. As a result; It has been observed that PCL microparticles containing lysozyme can be evaluated as an effective dosage form for pulmonary administration in the treatment of CF.