Akıllı şehirlere yönelik katı atık toplamada akıllı kutu uygulaması
Smart box for solid waste collection to smart cities
  1. Tez No: 715052
  2. Yazar: NURTEN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DOĞAN SAĞLAMTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı atık kutusu, atık toplama, akıllı şehir, çevre, katı atık, Smart waste bin, waste collection, smart city, environment, solid waste
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Nüfus artışı, kent politikalarının değişmesi, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramlarının popülerlik kazanması ile akıllı şehirler kavramı ön plana çıkmıştır. Kent yaşamının en önemli sorunu olarak görülen katı atıkların geri dönüşüme kazandırılabilmesi için akıllı şehir uygulamaları önem arz etmektedir. Toplumun refah düzeyini yükseltmek ve sürdürülebilirlik için nüfus, kaynak, çevre ve bilgi işlem teknolojilerinin karşılıklı ve uygun olarak düzenlenmesi zorunluluk haline gelmiştir. Bu durum, atık ve akıllı şehire yönelik çalışma ve uygulamaları yaygınlaştırmıştır. Bu yüksek lisans tezinde atık ve akıllı şehirler konuları ele alınmış, akıllı şehirlerin önemli bir bileşeni ve akıllı çevrenin bir alt başlığı olan akıllı katı atık konusuna değinilmiştir. Tezde akıllı atık toplama uygulaması olarak -mevcut ulaşılabilen literatürde ilk kez- kendi ekseni etrafında dönen kapaklı bir akıllı atık kutusu tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Akıllı atık kutusunda kullanılan materyaller (i) galvanizli sac, (ii) plastik, (iii) 3D yazıcıda basılan kapak yuvası, (iv) Servo Motor ve (v) Arduino UNO R3 klon, (vi) USB chip CH340 ve USB kablodur. Akıllı atık kutusu, 1 prototip 5 versiyonda geliştirilmiş ve istenilen döndürme momenti sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of smart cities has come to the fore with the increase in the population on the globe, the change in urban policies, the popularity of the concepts of sustainability and recycling. Smart city applications are important for recycling solid waste, which is seen as the most important problem of urban life. It has become a necessity to regulate population, resource, environment, and data processing technologies mutually and appropriately in order to increase the welfare level of the society and sustainability. This situation has made waste and smart city studies and applications widespread. In this master's thesis, the topics of waste and smart cities were addressed, and smart solid waste, which is an important component of smart cities and a subtitle of smart environment, was mentioned. In the thesis, a smart waste bin with a rotating lid has been designed and developed for the first time in the available literature as a smart waste collection application. The materials used in smart waste bin are (i) galvanized sheet, (ii) plastic, (iii) 3D printed cover slot, (iv) servo motor, (v) Arduino UNO R3 clone, and (vi) USB chip CH340 and USB cable. The smart waste bin was developed in 1 prototype and 5 versions, and the desired torque was achieved.