Kardiyovasküler cerrahi geçiren hastalarda uygulamaların ERAS protokolüne uygunluğunun ve hasta sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the compliance of practices with the ERAS protocol and patient outcomes in patients undergoing cardiovascular surgery
  1. Tez No: 715077
  2. Yazar: NURGÜN TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇEÇEN ÇAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ERAS protokolü, kardiyovasküler cerrahi, hemşirelik, ERAS protocol, cardiovascular surgery, nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç: Kardiyovasküler cerrahi geçiren hastalarda uygulamaların ERAS prokolüne uygunluğunu belirlemek ve bu uygulamaların; hasta sonuçlarından ameliyat sonrası iyileşme, ağrı, uyku kalitesi, öz etkililik üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla uygulandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Eylül 2021 – Aralık 2021 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde ameliyat olan (n=100) hastalar dahil edildi. Araştırma verileri 'Hasta Bilgi Formu', 'Hasta İzlem Formu', 'ERAS Protokol Formu', 'Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi', 'Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi', 'Barnason Etkililik Beklenti Ölçeği Kalp Cerrahisi Versiyonu' kullanılarak elde edildi. Demografik özelliklerle ölçek ortalama puanları arasındaki fark Kolmogorov simirnov normallik testi yapılarak normal dağılım gösteren verilerde student t testi, tek yönlü varyans analizi, normal dağılım göstermeyen verilerde ise Kruskall Wallis testi, Mann Whitney U testi kullanılarak değerlendirildi. Ölçekler arasındaki korelasyonu incelemede normal dağılıma göre pearson ve spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalamasının %54'ünün 63 yaş üzerinde, %72'sinin erkek, %96'sının daha önce hastaneye yattığı, %89'unun daha önce ameliyat olduğu, %98'inin kronik hastalığının ve %90'ının devamlı kullandığı ilaç olduğu, %58'inin sigara kullandığı, %81'inin ise alkol kullanmadığı belirlendi. ERAS protokol formu ile ameliyat sonrası iyileşme indeksi arasında negatif yönde korelasyon olduğu bulundu. Hastaların ERAS protokol formu ile öz etkililik, Pittsburgh uyku kalitesi indeksi, ağrı skoru arasında anlamlı korelasyon olmadığı saptandı. Sonuç: Klinikte yapılan uygulamaların ERAS protokolüne uygun olma durumunun ameliyat sonrası iyileşmeyi etkilediği, öz etkililik, uyku kalitesi ve ağrıyı etkilemediği bulundu. Bu sonuçlar doğrultusunda uygulamaların ERAS protokolüne uygunluğu arttıkça ameliyat sonrası iyileşmenin kolaylaştığı söylenebilir. Kliniklerde ERAS protokolüne göre standardize bakımın verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the compliance of the applications with the ERAS protocol in patients undergoing cardiovascular surgery and to determine the; It was applied to evaluate the effect of patient outcomes on postoperative recovery, pain, sleep quality, and self-efficacy. Materials and Methods: Patients (n=100) who had surgery in the Department of Cardiovascular Surgery of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital between September 2021 and December 2021 were included in the study. Research data were obtained using the“Patient Information Form”,“Patient Follow-up Form”,“ERAS Protocol Form”,“Post-Operative Recovery Index”,“Pittsburgh Sleep Quality Index”,“Barnason Efficacy Expectation Scale Cardiac Surgery Version”. The difference between demographic characteristics and scale mean scores was evaluated using the Kolmogorov-smirnov normality test, and the student t test, one-way analysis of variance in data with normal distribution, and the Kruskall Wallis test and Mann Whitney U test in data that did not show normal distribution. Pearson and Spearman correlation analysis according to normal distribution was used to analyze the correlation between the scales. Findings: The average age of the patients participating in the study was 54% over 63 years old, 72% male, 96% previously hospitalized, 89% previously operated, 98% chronic disease and 90% regular users. It was determined that it was a drug, 58% smoked, and 81% did not use alcohol. A negative correlation was found between the ERAS protocol form and the postoperative recovery index. It was determined that there was no significant correlation between the patients' ERAS protocol form and self-efficacy, Pittsburgh sleep quality index, and pain score. Conclusion: It was found that compliance with the ERAS protocol in clinical practices affected postoperative recovery, but did not affect self-efficacy, sleep quality and pain. In line with these results, it can be said that the postoperative recovery becomes easier as the compliance of the applications with the ERAS protocol increases. It is recommended to provide standardized care according to the ERAS protocol in clinics.