Kafestol yüklü biyopolimer nanoparçacıklarının özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the cafestol loaded biopolymer nanoparticles properties
  1. Tez No: 715102
  2. Yazar: ÖZGE VARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: kafestol, aljinat, kitosan, nanopartikül, ilaç taşınım sistemleri.r, Cafestol, Alginate, Chitosan, Nanoparticle, Drug Delivery Systems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kafestol (CFS), kahvenin yapısını oluşturan binden fazla kimyasal bileşikten birisidir. Türk kahvesi, İskandinav kahvesi gibi filtrelenmemiş kahve türlerinde daha fazla bulunduğu bilinen CFS; antidiyabetik, antienflamatuar ve antikarsinojen özelliklere sahiptir. CFS bileşiği, Kitosan (CS), Aljinat (Alg) ve Aljinat-Kitosan (Alg-CS) nanopartiküllerine yüksek verimde yüklenmiş ve yapısal, morfolojik, partikül boyutu ve termal özellikleri karakterize edilmiştir. CFS yüklü biyopolimerlerin pH 7,4 (kan plazma ortamı) ve 4,6 (bağırsak ortamı) ortamlarında in-vitro salım çalışmaları gerçekleştirilmiş, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile CFS'ün analitik metot validasyon çalışmaları yapılmıştır. Boş ve CFS yüklü biyopolimer nanopartiküllerinin boyutları 62-112 nm aralığında %53 (CFS-Alg NP), %54 (CFS-Alg-CS NP) ve %92 (CFS-CS NP) enkapsülasyon verimi ile sentezlenmiştir. NP'lerin 6 ile 57 saat aralığında biyopolimer cinsine bağlı olarak değişen salım profili gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; CS, Alg ve CS-Alg nanopartiküllerinin CFS için taşıyıcı sistemler olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cafestol (CFS) is one of the more than a thousand chemical compounds that make up the structure of coffee. CFS, which is known to be more present in unfiltered coffee types such as Turkish coffee and Scandinavian coffee, has antidiabetic, anti-inflammatory and anticarcinogenic properties. CFS compound was loaded into Chitosan (CS), Alginate (Alg) and Alginate-Chitosan (Alg-CS) nanoparticles with high efficiency and their structural, morphological, particle size as well as thermal properties were characterized. Invitro release studies of CFS-loaded biopolymers were carried out in pH 7,4 and 4,6 mediums, analytical method validation studies of CFS were performed with high pressure liquid chromatography (HPLC). Blank and CFS loaded biopolymer nanoparticles were synthesized with encapsulation efficiency of 53% (CFS-Alg NP), 54% (CFS-Alg-CS NP) and 92% (CFS-CS NP) in the 62-112 nm range. It was determined that the nanoparticles showed a varying release profile depending on the type of biopolymer between 6 and 57 hours. As a result; CS, Alg and Alg-CS nanoparticles can be carrier systems for CFS.