Doğum eylemine katılan babaların doğum deneyimleri
Birth experience of fathers participating in the birth labor
- Tez No: 715121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA İLDAN ÇALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Doğum deneyimi, Babaların deneyimi, Birth, Birth experience, Fathers experience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, eşlerinin doğumuna katılan babaların doğum deneyimlerini betimlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmanın deseni nitel ve tanımlayıcı olup fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Doğum Akademisi'nde doğum öncesi eğitim almış, travay sürecinde ve doğumda eşlerinin yanında bulunmuş, doğum deneyimi üzerinden üç yıl geçmemiş, ölçüt örneklem yöntemi ile ulaşılan 12 baba oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Birey Tanılama Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma verileri, Ocak- Şubat 2021 tarihleri arasında çevrim içi derinlemesine görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin içerik analizi MAXQDA programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın etik onayı, MCBÜ Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Etik Kurul'undan (30.12.2020 tarih ve E-20478486-050.04.04-5655 sayılı) alınmıştır. Bulgular: Araştırma verileri çözümlendiğinde, doğuma katılan babaların doğum deneyimlerinin betimlendiği dört tema etiketi belirlenmiştir. Bunlar“doğum öncesi hazırlık”,“babaların doğum desteği”,“doğum sürecinde yaşanan duygular”ve“babaların doğum ile ilgili görüşleri”. Sonuç: Babaların, doğuma katılmayla ilgili bilgi kaynaklarının doğum öncesi eğitim olduğu, eşlerine destek olmak istedikleri için doğuma katıldıkları, babaların doğumda eşlerine daha çok psikolojik destek sağladığı, doğum sürecinde pek çok zıt duyguyu bir arada yaşadığı, doğumu“inanılmaz”olarak tanımladığı, doğumda ebe desteğinin doğum deneyimi için önemli olduğu ve babaların yaşadığı doğum deneyiminin olumlu olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is determine the birth experiences of fathers who participated in the birth of their spouses. Material and Method: The design of this research is qualitative and descriptive, and a phenomenological approach was used.The sample of the study consisted of 12 fathers who received prenatal education at the Istanbul Birth Academy, were with their spouses during labor and birth, had not passed three years after the birth experience, and were reached by criterion sampling method.“Individual Identification Form”and“Semi-Structured Interview Form”were used as data collection tools.Research data were collected through online in-depth interviews between January and February 2021.Content analysis of the research data was made using the MAXQDA program.Ethical approval of the study was obtained from the MCBÜ Faculty of Medicine Health Sciences Ethics Committee with the decision dated 30.12.2020 and numbered E-20478486-050.04.04-5655. Results: When the research data were analyzed, four main themes were determined as“prenatal preparation”,“fathers' birth support”,“emotions experienced during the birth process”and“fathers' views on birth”. Conclusion: The information sources of fathers about participation in childbirth are prenatal education, they attend birth because they want to support their spouses, fathers provide more psychological support to their spouses at birth, they experience many opposite emotions during the birth process, they describe birth as“incredible”, midwife support at birth is important for birth experience, and it was found that the birth experience of the fathers was positive.