Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin entegre raporlama ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesine ilişkin bir araştırma: Adana ili örneği
A research on determining the knowledge levels of Certified Public Accountants about integrated reporting: Case of Adana
  1. Tez No: 715168
  2. Yazar: KEMAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Raporlama, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Entegre Raporlama, Financial Reporting, Sustainability Reporting, Integrated Reporting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde farklı raporlar, finansal raporlar, kurumsal sosyal sorumluluk raporları, sürdürülebilirlik raporları, faaliyet raporları gibi birçok finansal ve finansal olmayan bilgiyi içermekte olan raporlar, bilgi kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Bilgi kullanıcılarının anlamlı, karşılaştırılabilir, açık, net, anlaşılır ve öz olan bilgilere ihtiyacı vardır. Adı her ne olursa olsun, kaç sayfa hazırlanmış olursa olsun, kim tarafından incelenmiş olursa olsun, bilgiyi kullananın aleyhine herhangi bir raporun önemi yoktur. Bu açıdan bakıldığında ortaya çıkan yeni raporlama yönteminin adı entegre raporlamadır. Bu çalışmanın amacı ise kurumsal raporlamanın son trendi olan entegre raporlamanın ne olduğunun ayrıntılarıyla anlaşılmasının sağlanması ve ülkemizde de kullanılmaya başlanan bu raporlama türü hakkında muhasebe meslek mensupların bilgi düzeylerini belirlemektir. Bu amaç ile öncelikle konuya yönelik kavramsal veriler ile bir zemin oluşturmak için ilgili literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra, Adana ilinde bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Entegre Raporlama İle İlgili Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesine İlişkin ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler, t-testi (Independent-Samples T Test) ve tek yönlü varyans (one-way ANOVA) testleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen anket bulgularının analiz edilmesi ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin entegre raporlama uygulamaları hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, reports that contain many financial and non-financial information such as different reports, financial reports, corporate social responsibility reports, sustainability reports, annual reports cause information pollution rather than meeting the needs of information users. Information users need information that is meaningful, comparable, clear and concise Whatever the name, no matter how many pages were prepared, no matter who examined it, any report against the user of the information is of no importance. From this point of view, the name of the new reporting method is integrated reporting. The aim of this study is to provide a detailed understanding of what integrated reporting, which is the latest trend of corporate reporting and to determine the knowledge level of accounting professionals about this type of reporting, which has also been used in our country. For this purpose, first of all, a literature review was conducted to establish a basis with conceptual data on the subject. Then, a survey-based research was conducted on the Determination of the Knowledge Levels of Certified Public Accountants and Certified Public Accountants in The Province of Adana on Integrated Reporting. Obtained data were analyzed by t-test (Independent-Samples T-Test) and one-way ANOVA tests. By analyzing the survey findings, it has been determined that Certified Public Accountants and Certified Public Accountants have sufficient knowledge about integrated reporting practices.