İleal poş anal anastomoz (OPAA) cerrahi operasyonu yapılan hastaların takibinde poşit gelişen hastalarda poşit için prediktif faktörlerin araştırılması
Predictive factors for pouchitis in which patients will have pouchitis after the IPAA procedure
- Tez No: 715256
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SARITAŞ YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: ülseratif kolit, İPAA, poşit, prediktif faktörler, ulcerative colitis, IPAA, pouchitis, predictive factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: İPAA sonrsı gelişen poşitin zorlu bir yönetimi olması nedeniyle hangi hastaların poşit tanısı alacağını öngörbilmek oldukça önemlidir. Amacımız poşit gelişme prediktif faktörleri ile ilgli detaylı bir araştırma yapmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneside son 20 yılda İPAA operasyonu yapılan 17 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Yaş, cinsiyet, ilaçlar, hastalık, ek hastalıklar, hastalık süresi poşit gelişen ve gelişmeyen hastalarda karşılaştırılmıştır. Bulgular: Onyedi İPAA lı hastada yaş, cinsiyet, ilaçlar, hastalık süresi poşit gelişen ve gelişmeyenler karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak poşit IPAA nın sık karşılaşılan komplikasyonlarından biridir. Çalışma sonuçlarımız belirlediğimiz parametrelerin poşit için prediktif faktör oluşturmadığını göstermektedir. Daha geniş volümlü çalışmalar ve genetik panellerle yapılacak çalışmalarla poşit gelişebilecek hastalar belirlenip erken önlem alınabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objectives: It is important to be able to predict which patients will have pouchitis after the IPAA procedure, as the management of pouchitis is challenging. Our aim is to conduct a detailed research about the predictive factors for pouchitis development. Materials and Methods: This study was done in İzmir Katip Çelebi University Faculty Hospital in the last 20 years. Age, gender, disease duration,medications were compared between the two groups having pouchitis and without pouchitis. Results: Seventeen patients with IPAA were assessed for age, gender, medications, disease duration, and no difference was found in the developmental process. Conclusion: In conclusion, pouchitis is one of the frequent complications of IPAA. Pouchitis predicive factor assessment can be made by working with more comprehensive studies and scientific panels.