La Regenta ve Doña Perfecta'da toplum ve kadın
Society and woman in La Regenta and Doña Perfecta
  1. Tez No: 715257
  2. Yazar: NUR GÜLÜMSER İLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Clarín, Galdós, Kadın, Toplum, XIX. yy. İspanyol Edebiyatı, Clarín, Galdós, Woman, Society, XIX. Century Spanish Literature
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
XIX. yüzyıl İspanyol romanı, kadını hem psikolojisiyle hem de içinde bulunduğu toplumla birlikte ele almasıyla öne çıkar. Bu yüzyılın önde gelen romancılarından olan Leopoldo Alas Clarín ve Benito Pérez Galdós, belli başlı eserlerinde kadını odağa alırlar. Bu anlamda, Clarín'in La Regenta ve Galdós'un Doña Perfecta romanları, kadını ve toplumu ustaca işleyen en belirgin eserlerdendir. Bu iki realist yazar, romanlarına adını veren kadın karakterleri toplum içerisinde farklı açılardan ele almışlardır. Bu şekilde, XIX. yüzyıl İspanyol toplumundaki kadını, edebiyat ortamına önemli verilerle sunmuşlardır. Çalışmanın amacı, söz konusu kadın karakterler üzerinden geleneksel bir toplumun, bir kadına hangi açılardan tesir edebileceğine ışık tutmak olacaktır. Bir yandan toplumun normlarının karşısında durarak, yeni bir yaşam alanı yaratmaya çalışan La Regenta (asıl adıyla Ana Ozores de Quintanar); diğer yandan toplumun normlarını kendi lehine kullanarak varoluşunu güçlendiren Doña Perfecta çalışmanın konularıdır. Leopoldo Alas Clarín, La Regenta karakterini arzularının, hazlarının peşinde koşan ve bu sebeple toplumsal normlarla ve içsel öğretilerle çatışmak durumunda kalan bir birey olarak çizer. Böylece, La Regenta'nın bir kadın olarak, ataerkil bir toplumda ne gibi tesirlere maruz kaldığına ışık tutmak, toplum ve kadın ilişkisinde önemli bir noktayı açığa çıkaracaktır. Benito Pérez Galdós ise, Doña Perfecta karakterini dinȋ ve geleneksel değerlerle iç içe çizer. Bu anlamda ataerkil bir toplum ve kadın ilişkisi çerçevesinde, bir kadının varoluşunu ne açılardan gerçekleştirebileceğine işaret edilir. Birbirinden farklı bu iki kadın, aynı toplumun tesiri altında farklı yönlerde yaşamlarını geliştirirler. Bu farklılıklar ve eğilimler, karakterlerin kişisel yaşantıları ve toplumsal dinamikler içinde incelenmektedir. Böylece toplum ve kadın ilişkisi, çeşitlilik içerisinde hem sosyolojik hem de psikolojik verilerle desteklenerek sunulacaktır. Bu bağlamda postyapısalcı edebiyat eleştirisi bireyi özgün, farklı ve yaratıcı bir şekilde ele almayı mümkün kılacaktır. Öte yandan, feminist edebiyat eleştirisi ise, toplum içerisinde kadın olmayı irdelemek açısından belirleyici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The works La Regenta and Doña Perfecta which are written by Leopoldo Alas Clarín and Benito Pérez Galdós, who are the prominent names of the XIX century Spanish novel, stand out in line with the abundance of female character creation as well as handling them with their psychology and having an approach against the society. These two realist writers have handled the female characters, after whom they named their novels, from different perspectives in the society. In this way, they have introduced the concept of woman within XIX. century Spanish society by presenting important data. This study shall aim at shedding light on how a traditional society might affect a woman through the female characters mentioned by the two authors. While La Regenta tries to create a new living space by standing against the norms of the society on the one hand, Doña Perfecta strengthens her existence by using the norms of the society in her favour on the other hand. Clarín draws the character of La Regenta as an individual who pursues her desires and pleasures and therefore conflicts with the social norms and inner teachings. Thus, shedding light on what kind of impacts La Regenta was exposed to in a patriarchal society as a woman will reveal an important point in the relationship between the society and the woman. On the other hand; Galdós draws the character of Doña Perfecta within the patriarchal system through religious and traditional values. In this sense, it is pointed out in what ways a woman can realize her existence within the relationship between a patriarchal society and woman. These two different women develop their lives in different ways under the impact of the same society. These differences and tendencies shall be examined through the personal lives of the characters and within social dynamics. Therefore, the relationship between society and woman shall be tried to be introduced within diversity, supported by both sociological and psychological data. While poststructuralist literary criticism which will help in this framework shall make it possible to handle the individual in an original, different and creative way, feminist literary criticism shall also be determinant in terms of examining being a woman in the society.