Epilepsisi olan hastalarda serum BDNF düzeylerinin hastalık şiddeti ve sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması
- Tez No: 715272
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, ILAE (Uluslararası Epilepsi ile Savaş Derneği), BDNF (Beyin kaynaklı nörotrofik faktör), Epilepsy, ILAE (International League Against Epilepsy)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi neredeyse her yaşta görülebilen ve uzun süreli tedavi ve izleme gerektiren bir hastalık olup beynin sürekli epileptik nöbet oluşturmaya yatkınlığı ile karakterize bir bozukluktur ve bu durum nörobiyolojik, kognitif, psikolojik ve sosyal sonuçlara neden olur. Bu nedenle yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Epilepsi teşhisi ILAE tanı kriterlerine göre konulmaktadır. Epilepsi en yaygın görülen nörolojik hastalıklardan biridir ve yaş, cinsiyet, ırk, sosyal sınıf, coğrafi konum gözetmeksizin her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Hastanın ilk epileptik nöbetiyle başvurduğu andan itibaren klinisyen hastanın nöbetlerinin etiyolojisini belirlemeyi amaçlamalıdır. Tanı kriterleri dışında paraklinik araştırmalar yapılabilir. Stresli olaylarla baş edebilmek için beyin hücreleri, antiinflamatuar sitokinler, büyüme faktörleri ve nörotrofik faktörler gibi nöronal hayatta kalmayı destekleyebilen birkaç madde salgılar. En çok incelenen nörotrofinlerden biri beyinden türetilen nörotrofik faktördür (Brain derivered neurotrophic factor - BDNF). Beyin patolojileri genellikle BDNF salınımının 'dowm'regülasyonu ile ilişkilidir, bu da beyinde ve kanda azalmış BDNF seviyelerine neden olur. Mevcut tedavilerin çoğuna kan BDNF seviyelerinde önemli bir değişiklik eşlik ettiğinden, BDNF araştırılması gereken bir biyobelirteçtir. BDNF ve epilepsi ilişkisi ile ilgili literatür artmakta olsa da hala çok yetersizdir. Bu çalışma ile BDNF'nin epilepsi hastalığı üzerindeki rolünü, hastalığın tanısında, seyri ve tedavi seçimi üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla düzenlenmiştir. Yöntem: Hastalar, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi epilepsi polikliniğinde takipli hastalar arasından seçilmiştir. Hasta ve kontrol grubundan kan örnekleri alınıp uygun koşullarda santrifüj edildikten sonra serum örnekleri ayrıştırılıp ELIZA yöntemi ile BDNF düzeyleri değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmaya katılan bireylerin sosyodemografik özellikleri ve hasta grubunun epilepsi hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgileri kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 64 epilepsi tanılı hasta ve 64 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere iki grup dahil edildi. İki grup arasında serum BDNF düzeyleri açısından anlamlı bir fark olduğu görüldü. Epilepsi hastalarının serum BDNF düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre düşük olduğu ancak bu durumun sosyodemografik özellikler ve epilepsi hastalığının özelliklerinden bağımsız olduğu gözlendi. Tartışma: Çalışmamızdaki bulgular neticesinde epilepsi hastalarında serum BDNF düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır. Bu durumu etkileyebilecek faktörlerin detaylı incelenmesinde ise sadece nöbet sıklığının fazla olması ve valproat kullanımının BDNF düzeyi üzerine etki edebileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Epilepsy is a disease that can be seen at almost any age and requires long-term treatment and monitoring. It is a disorder characterized by the predisposition of the brain to produce continuous epileptic seizures, which causes neurobiological, cognitive, psychological and social consequences. Therefore, it significantly affects the quality of life. The diagnosis of epilepsy is made according to the ILAE diagnostic criteria. Epilepsy is one of the most common neurological diseases and can affect people of all ages, regardless of age, gender, race, social class, geographical location. From the moment the patient presents with the first epileptic seizure, the clinician should aim to determine the etiology of the patient's seizures. Paraclinical studies can be performed other than the diagnostic criteria. To cope with stressful events, brain cells secrete several substances that can support neuronal survival, such as anti-inflammatory cytokines, growth factors, and neurotrophic factors. One of the most studied neurotrophins is brain-derived neurotrophic factor (Brain-derived neurotrophic factor - BDNF). Brain pathologies are often associated with 'dowm' regulation of BDNF secretion, resulting in decreased BDNF levels in the brain and blood. BDNF is a biomarker that needs to be investigated, as most current treatments are accompanied by a significant change in blood BDNF levels. Although the literature on the relationship between BDNF and epilepsy is increasing, it is still very insufficient. This study was designed to investigate the role of BDNF on epilepsy, its effect on the diagnosis, course and treatment choice of the disease. Method: The patients were selected among the patients followed in the epilepsy outpatient clinic of Kocaeli University Medical Faculty Hospital. After blood samples were taken from the patient and control groups and centrifuged under appropriate conditions, serum samples were separated and BDNF levels were evaluated by ELISA method. In addition, the sociodemographic characteristics of the individuals participating in the study and the detailed information about the epilepsy disease of the patient group were recorded. Results: Two groups, 64 patients with epilepsy and 64 healthy controls, were included in our study. There was a significant difference between the two groups in terms of serum BDNF levels. It was observed that serum BDNF levels of epilepsy patients were lower than healthy controls, but this situation was independent of sociodemographic characteristics and characteristics of epilepsy disease. Discussion: As a result of the findings in our study, it was determined that serum BDNF levels in epilepsy patients were significantly lower than in healthy controls. In a detailed examination of the factors that may affect this situation, it was predicted that only the high frequency of seizures and the use of valproate could affect the BDNF level.