İzmir ilinde spor tesislerinde meydana gelen ani kardiyak arrest olgu sıklığının, sağ kalım oranlarının ve bu olgularda otomatik eksternal defibrilatör kullanımının araştırılması
Investigation of the incidence, survival rates of sudden cardiac arrest cases in sports facilities in İzmir and the use of automatic external defibrillator in these cases
- Tez No: 715279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ YÜKSEL, PROF. DR. DAYİMİ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Spor, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Sports, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: AKA, Egzersiz, Spor Tesisleri, Otomatik Eksternal Defibrilatör, Sağ Kalım Oranı, Sudden Cardiac Arrest, Exercise, Sports Facilities, Automated External Defibrillator, Survival Rates
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş: Egzersiz, ani kardiyak arrest (AKA) için bir tetikleyicidir ve egzersiz sırasında meydana gelen ölümlerin en sık nedeni ani kardiyak arresttir. Farklı ülkelerde yapılan çalışmalarda egzersiz/spor ilişkili AKA sıklığı ve bu olgularda sağ kalım oranları araştırılmıştır. Çalışmalarda olgu sıklığı ve sağ kalım oranlarında belirgin farklılıklar görülmüştür. Sağ kalım oranlarında farklılığın önemli nedeni olarak olaya tanık olan kişilerin verdiği tepkiler ve erken defibrilasyon uygulanması öne çıkmıştır. Amaç: İzmir ilinde spor tesislerinde AKA olguları insidansını, bu olgularda sağ kalım oranını; bu olguların meydana geldiği spor tesislerinde ilk yardım eğitimi almış çalışan, Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) kullanımı konusunda eğitimli çalışan ve OED cihazı mevcudiyetini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2015-31.12.2019 tarihleri arasında İzmir ilinde spor tesislerinde meydana gelen AKA olguları dahil edilmiştir. Ambulans kayıtlarından elde edilen veriler analiz edilerek spor tesislerinde meydana gelen AKA insidansı ve bu olgularda sağ kalım oranı hesaplanmıştır. Olguların meydana geldiği spor tesisleri ile görüşülerek tesis çalışanlarının ilk yardım eğitim düzeyi, tesiste OED mevcudiyeti ve cihazın tesiste bulunmadığı durumda neden bulunmadığı sorgulanmıştır. Bulgular: İzmir ilinde spor tesislerinde beş yıllık süreçte 17 AKA olgusu belirlenmiştir. Olguların tamamı erkek cinsiyet olup, ortalama yaş 50.9 olarak hesaplanmıştır. Spor tesislerinde AKA olgularında sağ kalım oranı %6 olarak belirlenmiştir. Olguların meydana geldiği spor tesislerinin hiçbirisinde OED cihazının bulunmadığı görülmüştür. OED cihazının tesiste neden bulunmadığı sorusuna en sık verilen cevaplar; spor tesislerinde OED cihazı bulundurma zorunluluğunun olmaması, OED cihazının sağlık personeli dışı kişilerce kullanımının uygun olmadığının düşünülmesi ve spor tesisinin hastaneye yakın olması olmuştur. Sonuç: Çalışmamızda olguların meydana geldiği spor tesislerinde OED cihazı bulunmadığı ve buna paralel olarak sağ kalım oranının çok düşük olduğu görülmüştür. Spor tesislerinde AKA olgularında sağ kalım oranının artırılması için spor tesisi çalışanlarının bilgi düzeyi ve spor tesislerinde OED cihazı bulunma yaygınlığı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Exercise is a trigger for sudden cardiac arrest and the most common cause of death during exercise is sudden cardiac arrest. In studies conducted in different countries, the frequency of exercise/sport related sudden cardiac arrest and the survival rates in these cases were investigated. There were significant differences in case frequency and survival rates in studies. The important reasons for the difference in survival rates were the responses of the bystanders and the application of early defibrillation. Objective: The aim of this study is to investigate the incidence of sudden cardiac arrest cases in sports facilities in İzmir province, the survival rate in these cases, the availability of employees who have received first aid training, the availability of employees trained in the use of automatic external defibrillators and the availability of automatic external defibrillator devices in the sports facilities where these events occur. Methods: Sudden cardiac arrest cases that occurred in sports facilities in Izmir between 01.01.2015 and 31.12.2019 were included in the study. By analyzing the data obtained from ambulance registry, the incidence of sudden cardiac arrest in sports facilities and the survival rate in these cases were calculated. The first aid training level of the employees of the facility, the presence of AED in the facility and the reason why the device was not available in the facility were questioned by interviewing the sports facilities where the cases occurred. Results: 17 sudden cardiac arrest cases were identified in the sports facilities in the province of Izmir in a five-year period. All of the cases were male and the mean age was 50.9 years. The survival rate was calculated %6 in cases of sudden cardiac arrest in sports facilities. It was observed that AED device was not available in any of the sports facilities where the cases occurred. The most common answers to the question of why the AED device is not available in the facility were; there was no obligation to have an OED device in sports facilities, it was thought that the use of the OED device by non-health caretaker was not appropriate and that the sports facility is near to the hospital. Conclusion: There was no AED device in the sports facilities where the cases occurred, and in parallel to this, the survival rate was very low. In order to increase the survival rate in cases of sudden cardiac arrest in sports facilities, the knowledge level of sports facility employees and the prevalence of AED devices in sports facilities should be increased.