Investigation of the participation of activated microglial cells in neurodegeneration process and the effects of treatment with mitochondrial division inhibitor-1 on an in vitro neurodegenerative model
  1. Tez No: 715299
  2. Yazar: ZEYNEP HİLAL DURKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE YASEMİN GÖKSU EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Nöroloji, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Neurology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroglia, SH-SY5Y hücreleri, Lipopolisakkarit, Nörodejenerasyon, Mitokondriyal Bölünme İnhibitörü-1, Microglia, SH-SY5Y cells, Lipopolysaccharide, Neurodegeneration, Mitochondrial Division Inhibitor-1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gen ve Hücre Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Son yıllarda yapılan çalışmalarda mitokondriyal bölünmede etkili bir Drp-1 inhibitörü farmakolojik ajan olan 'Mitochondrial Division İnhibitör 1' (Mdivi-1)'in nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yararlı etkileri bildirilmiştir. Mikroglia hücreleri ile ilişkili nöroinflamasyonun ve oksidatif stresin nörodejeneratif hastalıklarda anahtar role sahip olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda, Mdivi-1'in toksinle ya da mikroglial sekretom ile oluşturulan nörodejenerasyona karşı koruyucu etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bir in vitro nörodejeneratif model oluşturmak için nöron benzeri insan SH-SY5Y hücreleri, bir oksidan ajan olan hidrojen peroksit (H2O2) ile muamele edildi. Mdivi-1'in farklı dozlarının H2O2'in toksik etkilerine karşı koruyucu etkileri, morfolojik analizlerle desteklenen MTT hücre canlılık testi ile araştırıldı. Öte yandan, lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen HMC3 mikroglia hücreleri, farklı dozlarda Mdivi-1/çözücüsü DMSO ile muamele edildi. Mdivi-1/DMSO uygulanmış/uygulanmamış mikroglia kültür süpernatanları (CM), SH-SY5Y hücreleri üzerine uygulanarak, bu hücreler canlılık yüzdeleri açısından karşılaştırıldı. Ayrıca, bu nörodejeneratif model üzerinde Mdivi-1'in antioksidan etkisini değerlendirmek için hücre kültür süpernatanlarında toplam antioksidan ve oksidan kapasiteleri ölçüldü. Bulgular: H2O2 ile muamele edilen SH-SY5Y hücre canlılık yüzdesinin kontrole kıyasla azaldığı, bu azalmanın artan Mdivi-1 dozu ile orantılı olarak düzeldiği saptandı. Ayrıca 25 μM Mdivi-1'in hücre dejenerasyonunu önlemekle kalmayıp, hücrelerin metabolik aktivitesini de arttırdığı gözlemlendi. Mdivi-1 tedavisinin H2O2 uygulanmış SH-SY5Y Cm'nin TAK seviyelerini arttırırken, TOK seviyelerini azalttığı saptandı. Ek olarak, Mdivi-1'in mikroglial sekretomun SH-SY5Y hücreleri üzerindeki toksik etkilerini anlamlı derecede azalttığı, hücre canlılık oranlarına dayanarak, belirlendi ve 25 μM Mdivi-1'in mikroglia hücrelerine uygulanmasının, kontrol ve DMSO gruplarına kıyasla, CM'lerindeki TOK seviyelerini anlamlı derecede azalttığı gözlemlendi. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız literatürde Mdivi-1'in nörodejenerasyona karşı potansiyel yararlı etkilerini öne süren son verileri desteklemekte olup, Mdivi-1'in nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanımına yönelik daha ileri in vitro ve in vivo çalışmalar yapılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In recent studies, the beneficial effects of Mitochondrial division inhibitor-1 (Mdivi-1), a Drp-1 inhibitory pharmacological agent, have been reported for the treatment of neurodegenerative diseases. It is well known that microglia-associated neuroinflammation and oxidative stress have key roles in neurodegeneration. In our study, we aimed to investigate the protective effects of Mdivi-1 against neurodegeneration induced by toxin or microglial secretome. Method: For building an in vitro neurodegenerative model, neuron-like human SH-SY5Y cells were treated with an oxidant hydrogen peroxide (H2O2). The protective effects of different doses of Mdivi-1 against the toxic effects of H2O2 were investigated with MTT Assay, supported by morphological analysis. On the other hand, lipopolysaccharide (LPS)-induced HMC3 microglia cells were treated with different doses of Mdivi-1/its solvent DMSO. Then the effects of these microglial conditioned media (CM) on SH-SY5Y cell viability were compared. Additionally, to investigate the antioxidant effects of Mdivi-1 in this neurodegenerative model, total antioxidant and oxidant (TAC and TOC) capacities were measured in cell CM. Results: In the H2O2 treated group, SH-SY5Y cell viability was found to be decreased compared to control, which was restored with Mdivi-1 treatment in proportion with the increased dose of Mdivi-1. It was observed that 25 μM dose of Mdivi-1 not only prevented cell degeneration, but also increased the metabolic activity of cells. Mdivi-1 also increased TAC and decreased TOC levels of H2O2 treated SH-SY5Y CM. Additionally, Mdivi-1 significantly prevented the toxic effects microglial secretome as revealed by better viability rates. The administration of 25 μM Mdivi-1 on microglia cells reduced TOC levels in their CM compared to that of control and DMSO groups. Conclusion: Supporting the recent data that suggest potential beneficial effects of Mdivi-1 against neurodegeneration, our promising study results promote further in vitro and in vivo studies of Mdivi-1 for the treatment of neurodegenerative diseases.